USR, întrebare pentru Ministrul de Finanțe: Ce se va întampla cu firmele care nu vor putea primi bani prin IMM Invest?

USR, întrebare pentru Ministrul de Finanțe: Ce se va întampla cu firmele care nu vor putea primi bani prin IMM Invest?

USR, întrebare pentru Ministrul de Finanțe: ”Ce se va întampla cu zecile de mii de firme care nu vor putea primi bani prin IMM Invest?”

”Ce se va întâmpla cu zecile de mii de firme care nu vor putea primi finantare prin IMM Invest? Le veti lasa sa moară?”  era una din întrebările pe care senatoarea USR Silvia Dinică ar fi dorit să i-o adreseze Ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, în cadrul audierilor din comisiile reunite de buget-finanţe şi economică din Senat, programată pentru astăzi.

Domnul Cîțu nu s-a prezentat în fața comisiilor reunite datorită ”programului încărcat al domnului ministru”, cum a sunat motivarea oficială a refuzului de a se prezenta la audieri, audieri care vizau ”analiza principalelor concluzii ale Raportului de ţară al agenţiei americane de rating Standard&Poors, respectiv menţinerea ratingului suveran al României la nivelul BBB, precum şi aspecte referitoare la perspectiva negativă generată de scăderea veniturilor bugetare ca urmare a contracţiei economice din ultimele luni”.

Senatoarea USR Silvia Dinică, Secretar al Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat, ar fi dorit să-i adreseze Ministrului Finanțelor publice următoarele întrebări:

1. Toată lumea preconizează că vom avea recesiune în acest an. Banca Mondială preconizează o scădere economică în acest an de 5,7%. Comisia europeană anticipează o scădere economică de aproximativ 6%. FMI estimează o scădere economică de 5%.  Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare estimează o contracție de 4%.

Guvernul anticipează o scădere economică de doar 1,9%. Pe ce se bazează aceste proiecții optimiste ale Guvernului? De ce doar 1,9%, când toate celelalte instituții estimează o cădere economică mult mai mare? Cum veti gestiona aceasta recesiune?

2. Acum mai bine de o lună ați spus că doar aproximativ 15.000 de IMM-uri sunt bancabile. Asta înseamnă că din cele peste 60.000 de firme care au aplicat pentru programul IMM Invest, doar un sfert vor putea primi finanțare.

Ce se va întâmpla cu zecile de mii de firme care nu vor putea primi finanțare prin IMM Invest? Le veți lăsa să moară?  Ce se va întâmpla cu persoanele angajate în aceste firme? Îi veți lăsa pe acei oameni să-și piardă locurile de muncă?

3. România ar urma să primească de la Comisia Europeană 1 miliard de euro pentru a susține mediul de afaceri.

Cum intentionați să folosiți acei bani? Când vor fi disponibili pentru firmele din România?              

Silvia Dinică: ”Am văzut că programul încărcat al domnului ministru Cîțu nu i-a permis să vină azi la audierile din comisiile reunite ale Senatului. Dincolo de meciurile personale ale domnului Cîțu cu domnul Zamfir, cred ca ar fi fost important ca dumnealui să vină azi la Senat să ne spună care sunt perspectivele economiei românești de a depăși cu succes urmatoarea perioadă, care se anunță a fi una foarte dificilă. Ar fi fost important să putem avea o imagine cât mai clară a situației finanțelor publice, a felului în care pandemia a afectat atât încasările la buget, cât și structura cheltuielilor, imagine pe care dl Cîțu ne-o datorează nu numai nouă, senatorilor, cât  – mai ales – celor implicați direct în activitățile economice.”

La ședința comisiilor reunite de buget-finanţe şi economică au participat, din partea USR, senatoarea Silvia Dinică și senatoarea Ramona Dinu.