USR: Redeschiderea grădinițelor, o nouă bâlbă a Guvernului PNL

USR: Redeschiderea grădinițelor, o nouă bâlbă a Guvernului PNL

Uniunea Salvați România dezaprobă cu fermitate modul în care Guvernul PNL înțelege să gestioneze redeschiderea unităților private de învățământ, redeschidere așteptată de mulți părinți care, întorși la muncă, sunt ținuți în incertitudine și sunt forțați să caute soluții de pe o zi pe alta. Asistăm la o nouă bâlbă dintr-un lung șir al actualului Guvern de la declanșarea epidemiei de COVID-19 în România încoace.

La două zile de la publicarea în Monitorul Oficial al HG 465/2020 care permite redeschiderea creșelor, grădinițelor și after-school-urile și cu doar o zi înainte de data de 15 iunie, ministrul Monica Anisie îi anunță cu seninătate pe părinți că „mâine nu se vor redeschide” pentru că nu există normele și îi sfătuiește pe părinți să aștepte.

Astăzi, 15 iunie, ministrul Nelu Tătaru spune că ordinul cu normele metodologice va fi gata până la prânz și că, odată publicat în Monitorul Oficial, de mâine, 16 iunie, se pot redeschide aceste unități de învățământ particular.

Ceea ce nu a spus niciunul dintre miniștrii Cabinetului Orban este cum vor reuși directorii de creșe, grădinițe și after-school-uri să implementeze în doar câteva ore, peste noapte practic, normele de securitate și igienă, astfel încât unitățile să poată fi deschise într-adevăr de marți, iar copiii și cadrele didactice să fie în siguranță.

La mai bine de trei luni de la declanșarea epidemiei de COVID-19 în România, Guvernul tot nu reușește să gestioneze coerent situația și să comunice eficient. Așa cum, mâine, 16 iunie, expiră starea de alertă și românii nu știu încă cu câte zile va fi ea prelungită și în ce condiții, așa și cu redeschiderea grădinițelor și after-school-urilor private. Deciziile continuă să se ia în ultimul moment, fără a li se explica oamenilor și fără a li se da posibilitatea de a se pregăti și a găsi soluții”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

Responsabilitatea atât de necesară pentru a depăși această perioadă dificilă trebuie să pornească de sus, de la cele mai înalte nivele de autoritate în statul român.