USR a votat pentru prelungirea mandatului aleșilor locali

USR a votat pentru prelungirea mandatului aleșilor locali

Deputații USR au votat astăzi pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali, a fost un vot pentru ca administrația locală a României să nu intre în colaps peste câteva zile.

Votul de astăzi nu înseamnă că USR intră în jocul politicianist al partidelor tradiționale și că uită cum acestea negociau organizarea alegerilor parlamentare anticipate odată cu localele, doar pentru că le avantaja scenariul, ignorând pericolul COVID-19 care se profila tot mai puternic în Europa.

Votul de astăzi nu înseamnă nici că USR a uitat cum, de trei ani și jumătate, partidele tradiționale fac front comun când este vorba de propunerile USR de îmbunătățire a procesului electoral prin revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și facilitarea votului românilor din țară și Diaspora.

Mecanismul de stabilire a datei alegerilor trebuie să fie precizat clar în lege, astfel încât să nu mai existe pe viitor un ping-pong între Parlament și Guvern de genul celui care există astăzi.

USR face, totodată, un apel la Autoritatea Electorală Permanentă să nu ridice piedici în calea cetățenilor care vor să susțină în alegeri un candidat sau un partid prin introducerea semnăturii electronice cu certificat digital, tip de semnătură care ar presupune costuri substanțiale pentru cetățeni și parcurgerea unor etape birocratice.