Mineriada din 13-15 iunie 1990. Dan Barna: „Pentru dreptate nu e niciodată târziu”

13-15 iunie 1990. Trei decenii se împlinesc astăzi de când românii care au crezut într-o Românie liberă, fără urmași ai comunismului la conducerea țării, au protestat în Piața Universității și au fost bătuți de minerii chemați de Ion Iliescu. Trei decenii în care statul român e eșuat în a face dreptate acestora, în a scoate la lumină întregul adevăr și a-i trage la răspundere pe vinovați.

Uniunea Salvați România consideră că stabilirea unor responsabilități clare pentru deciziile luate atunci de Ion Iliescu și acoliții săi reprezintă un gest minim de dreptate și reparație morală, gest pe care îl datorăm, ca societate, victimelor acelor evenimente tragice.

Nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic atunci, nu putem ignora faptul că, în lipsa acelui abuz îngrozitor, România ar fi arătat astăzi mult mai bine. Nu putem schimba trecutul, dar putem învăța din el și putem avea grijă de viitor.

Câtă vreme Justiția nu va stabili responsabilitățile pentru 13-15 iunie 1990, mineriadele vor rămâne o rană deschisă a României. De 30 de ani așteptăm răspunsuri care întârzie. În 13-15 iunie, au murit oameni, mii de bucureșteni au fost bătuți cu sălbăticie, iar pagubele materiale au fost imense. Tânăra democrație românească a pierdut atunci aproape tot ce câștigase la Revoluție. Indivizii care au instigat atunci la violență sunt încă în libertate. Ba, mai mult, și-au construit cariere politice și administrative al căror unic rezultat a fost menținerea pentru ani de zile a României în subdezvoltare și în afara civilizației. Obsesia pentru putere absolută a feseniștilor domnului Iliescu și urmașilor lor a făcut ca milioane de români să își caute împlinirea în alte țări. Cinismul lor fără seamăn a schimbat destine și a distrus oportunități pe care nu le vom mai primi înapoi niciodată. Pe acelea nu le mai putem recupera, dar suntem obligați să construim altele. Nu e târziu, însă, pentru justiție și nici pentru eliminarea moștenirii feseniste care ne otrăvește încă viețile. Urme ale acestei moșteniri le-am putut vedea și simți în 10 august 2018. Pentru dreptate nu e niciodată târziu”, declară președintele USR, Dan Barna.

Piața Universității a coagulat un ideal de democrație, respectarea valorilor și dreptate și chiar dacă a pierdut în 1990, a câștigat pe termen lung, această viziune fiind viziunea dominantă a societății de azi. 13-15 iunie a fost o manifestare a comunismului rezidual, a incapacității de a accepta punctul de vedere al celuilalt, pe care îl găsim din pacate la PSD și în august 2018 și în manifestările din Primăria lui Firea și Bădulescu”, declară și Nicușor Dan, candidatul susținut de USR PLUS la Primăria București.

Dan Barna și Nicușor Dan au depus, astăzi, alături de parlamentari USR, coroane de flori la monumentul dedicat victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990.