USR: PSD a scos România din cărți pentru zona EURO

USR: PSD a scos România din cărți pentru zona EURO

Raportul de convergență publicat astăzi de Comisia Europeană dezvăluie nivelul dezastrului în care se află România din cauza guvernelor din ultimii ani. 

Dintre toate statele membre care s-au angajat să aderea la zona EURO și să adopte moneda unică, România este singura care nu mai îndeplinește nici unul din criteriile principale, tehnice sau legislative. Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia sunt toate la distanță mare față de țara noastră și continuă să îndeplinească cel puțin două din criteriile de convergență economică.

”Trăim o zi istorică negativă pentru România, care a ajuns corigentă la integrare europeană din cauza guvernelor PSD. Obiectivul aderării la zona EURO, unul din principalele ținte ale noastre, ca țară, de la aderarea la UE în 2007, este mai departe ca oricând. Chiar și cu Dragnea în pușcărie, obiectivul PSD de a scoate România din UE încă e de actualitate. Va dura mult, foarte mult până vom repara tot acest rău şi putem face asta doar cu o schimbare totală de paradigmă și optică politică. România are nevoie de politicieni care să o ducă mai aproape de UE, nu să o îndepărteze”, a transmis preşedintele USR, Dan Barna.

Raportul Comisiei Europene precizează că datele analizate sunt valabile pentru perioada Mai 2018 – 23 Aprilie 2020 şi că ţine cont şi de evoluţia faţă de rapoartele anterioare, motiv pentru care impactul generat de criza cauzată de pandemia de COVID19 este limitat. În acest sens, un criteriu de care se ţine cont este faptul că România se află încă din 2017 în proceduri de abatere semnificativă datorită dezechilibrelor macroeconomice şi deviaţiilor faţă de obiectivele bugetare.

Reamintim că pentru aderarea la zona EURO, statele membre candidate trebuie să îndeplinească patru criterii de convergenţă economică, respectiv stabilitatea preţurilor, finanţe publice solide şi sustenabile, stabilitatea cursului de schimb şi ratele dobânzilor pe termen lung, precum şi o serie de cerinţe privind adaptarea legislaţiei naţionale, precum independenţa băncilor centrale şi compatibilitatea acestora cu Banca Centrală Europeană. 

Indiferent de culoarea politică a guvernanţilor, interesele statului şi ale cetăţenilor trebuie să primeze. Drumul european şi euro-atlantic, un drum al stabilităţii, democraţiei, statului de drept, securităţii şi dezvoltării, rămâne singura cale pentru România şi pentru cetăţenii români şi toate obiectivele politice trebuie să conveargă către acest scop.