USR a depus un proiect de lege privind prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia

USR a depus un proiect de lege privind prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia

Parlamentarii USR Allen Coliban, George Marussi, Nicu Fălcoi și Cornel Zainea au depus, pe 4 iunie, un proiect de lege privind prevenirea și combaterea ambroziei. Parlamentarii USR arată în expunerea de motive că aproximativ 6 milioane de locuitori ai României sunt afectați de polenul acestei buruieni, iar în cazul a 500.000 dintre ei, planta provoacă alergii severe.

Proiectul de lege USR propune ca autoritățile să beneficieze de hărți GIS în combaterea ambroziei pentru a ști cu precizie unde se găsesc terenurile infestate.

„Sutele de terenuri din Ilfov care au rămas anul trecut necurățate mi-au arătat că e nevoie de o altfel de lege. Una care să aibă ca scop curățarea terenurilor, nu amenzi către proprietari. Legea USR folosește instrumente specifice secolului digitalizării, în care putem centraliza foarte ușor informațiile pe o hartă online, nu doar pe hârtie.”, declară deputatul Cornel Zainea.

Proiectul USR obligă autoritatea locală să își asume un rol activ în distrugerea plantei, devenind responsabilă pentru eliminarea ei, dacă proprietarul terenurilor nu se ocupă de combaterea buruienii. Banii folosiți de autorități ar urma să fie din fondurile create special la Ministerul Agriculturii, urmând ca suma să fie recuperată de la proprietar.

”Analizând rezultatele și efectele obtinute în baza formei actuale de lege, putem constata ușor ineficiența acesteia. Forma propusă de USR reprezintă un mare pas înainte și include mecanisme de corecție de la an la an, astfel încât să reducem cât mai mult efectele acestui alergen asupra populației.”, precizează senatorul USR George Marussi.

”Vechea lege nu a dat rezultatele scontate. Am încercat să aflăm cauzele pentru care aceasta nu a funcționat și să găsim soluții. Nu a fost un proces simplu, dar cred că propunerea legislativă cu care venim va face ca acțiunile întreprinse în combaterea acestei buruieni care creează atâtea probleme oamenilor, să aibă o eficiență mult peste cea a vechii legi.”, spune senatorul USR Nicu Fălcoi.

De asemenea, spre deosebire de legea veche (Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia), proiectul USR prevede obligația autorităților de a desfășura campanii eficiente de informare și de conștientizare a pericolului pe care polenul de ambrozie îl prezintă pentru persoanele alergice și necesitatea combaterii acestei buruieni.

”Aceasta este o lege făcută să funcționeze și să pună autoritățile locale la treabă. Astfel, comisiile locale sunt obligate să verifice periodic și de fiecare dată când descoperă ambrozie se aplică o procedură clară: somare, control, intervenția primăriei dacă proprietarul nu a curățat, procedură care se aplică la fiecare verificare, până la eliminarea buruienii. În plus, noul proiect de lege prevede sancțiuni pentru instituțiile care nu-și fac treaba și sancțiuni disciplinare pentru membrii comisiilor de control.”, conchide senatorul USR Allen Coliban.