USR, mesaj de solidaritate cu românii din SUA în contextul violențelor sociale

USR, mesaj de solidaritate cu românii din SUA în contextul violențelor sociale

USR transmite un mesaj de solidaritate cu românii din Statele Unite ale Americii în contextul violențelor sociale care au loc la nivelul mai multor state americane. 

Criza pe care o traversează SUA este una cauzată de tensiuni sociale, culturale și economice existente în societate, pe care anumiți factori politici, interni și externi, le pot exploata.

În ciuda retoricii propagate în anumite cercuri, Statele Unite sunt și vor rămâne cea mai avansată democrație din lume, reziliența unui sistem democratic măsurându-se în funcție de cum răspunde acesta la provocările cu care se confruntă. Avem încredere că Statele Unite vor depăși acest moment dificil luând măsuri în spiritul libertății, democrației, apărării drepturilor fundamentale și a statului de drept.

”Rasismul, intoleranța și violența merg mână în mână cu polarizarea politică și socială și pot fi  depășite prin dialog, cooperare, solidaritate și soluții care să unească. În calitate de principal aliat de pe frontul estic al SUA, România trebuie să demonstreze că este un pol de stabilitate și să manifeste solidaritate cu partenerul nostru cel mai important. Suntem legați printr-un parteneriat strategic care presupune și colaborare bilaterală în combaterea riscurilor neconvenţionale, precum și existența unui grup de lucru sectorial care acoperă zona afacerilor interne. România poate și trebuie să arate o solidaritate puternică în astfel de momente de încercare”, a transmis președintele USR, Dan Barna. 

Din această perspectivă, considerăm că statul român trebuie să își exprime disponibilitatea de a sprijini Statele Unite pe orice căi avute la dispoziție și, totodată, să se implice în acordarea de sprijin rapid cetățenilor români care ar putea fi afectați. 

Ca principal partener strategic al României și principal liant al structurilor de cooperare euro-atlantice, criza prelungită creată de pandemia de COVID-19 și climatul intern din Statele Unite ale Americii pot afecta România în plan economic și comercial, precum și în ce privește cooperarea pe zona militară și de securitate. Solicităm, în acest sens și o analiză de impact din partea autorităților române în contextul evenimentelor curente din Statele Unite ale Americii.