USR consideră inacceptabile propunerile Jandarmerie privind adunările publice. Nu trebuie îngrădite drepturile românilor!

USR consideră inacceptabile propunerile Jandarmerie privind adunările publice. Nu trebuie îngrădite drepturile românilor!

Uniunea Salvați România consideră inacceptabile propunerile cuprinse în proiectul inițiat de Jandarmeria Română, proiect publicat de presă și care ar urma să înlocuiască integral Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Propunerile limitează semnificativ dreptul constituțional al cetățenilor români de a protesta public și constituie o palmă dată democrației românești și o dovadă că șefii Jandarmeriei nu au înțeles nimic din evenimentele de pe 10 august 2018.

În propunerea devenită publică, Jandarmeria vrea ca manifestările publice „să nu afecteze starea de normalitate în societate”, să nu fie contrare „bunelor moravuri” și protestatarii să nu defăimeze națiunea.

„Documentul inițiat de către Grupul de Lucru din Jandarmeria Română este o palmă dată democrației și conține prevederi vădit neconstituționale. Să nu uităm că articolul 39 din Constituția României, referitor la libertatea întrunirilor, prevede că < Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere> și aceste drepturi nu pot fi îngrădite. Este revoltător că la aproape 2 ani de la demonstrațiile din 10 august 2018, Jandarmeria nu pare să fi înțeles încă abuzurile pe care le-a făcut asupra oamenilor care demonstrau pașnic în Piața Victoriei. Împreună cu parlamentarii USR, mă voi opune categoric acestui proiect de lege”, declară senatoarea USR Silvia Dinică.

USR atrage atenția că Jandarmeria Română a primit săptămâna trecută o propunere legislativă la care se lucrează în Parlament, într-un grup transpartinic și alături de organizațiile neguvernamentale specializate în libertatea de exprimare și drepturile omului, dar a preferat să ignore complet această propunere și să avanseze alte modificări care lasă loc interpretărilor și abuzurilor.

„Sper că domnul Vela nu vrea să continue proiectele lui Carmen Dan. Există, în acest moment, o propunere legislativă într-un stadiu avansat de elaborare, venită din partea mai multor organizații neguvernamentale, și discutată cu parlamentari din mai multe partide, inclusiv USR și PNL. Sper ca această inițiativă, și nu proiectul de lege ieșit din sertarele Jandarmeriei, să devină lege. Legea pe care noi o vom propune preia standardele internaționale și recomandările OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția în materie de libertate de exprimare și adunări publice. România este stat de drept și nu vrem să devină un stat polițienesc”, declară și senatoarea USR Florina Presadă.

USR îi cere ministrului de Interne, Marcel Vela să anunțe public dacă susține aceste propuneri ale Jandarmeriei și face un apel către șefii Jandarmeriei să revină la masa dezbaterii pe baza propunerii legislative la care se lucrează în Parlament alături de ONG-uri. USR va vota împotriva oricărui proiect care nu are și contribuția societății civile.