Curtea Constituțională dă dreptate USR: școala nu trebuie să fie cazarmă

Curtea Constituțională dă dreptate USR: școala nu trebuie să fie cazarmă

Azi, Curtea Constituțională a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate inițiată de USR și a constatat că Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției este neconstituțională, în ansamblul său.

USR a atacat inițativa legislativă propusă de senatorul PSD Șerban Nicolae care transforma procesul educativ în instrucție, și pe profesor în gardian.

Vlad Alexandrescu,: ”M-am ocupat personal de această chestiune deoarece mi se pare esențial ca școala românească să educe și să formeze caractere iar profesorul să fie un îndrumător și un sfătuitor al eleveului și nu un milițian. Sunt mândru că, împreună cu colegii mei senatori USR și cu semnăturile unor senatori PNL, am atacat la CCR această aberație legislativă. Nu știu ce școală a făcut Șerban Nicolae și nici ce a înțeles el din cei 12 ani petrecuți în băncile școlii, dar să faci cu bună știință o lege care lasă locul la interpretări și abuzuri din partea profesorului, să-l transformi în ”agent constatator” al unei infracțiuni, este total inacceptabil. Școala este a elevului iar profesorul trebuie să descopere vocații și să pună în valoare ce este mai bun în ei, iar respectul se câștigă, nu se impune cu forța”.

În argumentarea soluției pronunțate, Curtea a reținut, în esență, că legea supusă controlului de constituționalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.