1 iunie, zi de sărbătoare și de conștientizare a nevoilor copiilor din România

1 iunie, zi de sărbătoare și de conștientizare a nevoilor copiilor din România

De Ziua Internațională a Copilului, USR atrage atenția că autoritățile trebuie să se asigure că orice copil din România se bucură de drepturile și libertățile fundamentale, începând cu educația.

”La 70 de ani de când România a celebrat pentru prima dată această sărbătoare, din păcate, situația copiilor din țara noastră este departe de cea pe care ne-o dorim şi pe care ne-am asumat-o ca stat. România s-a angajat prin adoptarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, prin Constituție și legislație secundară să promoveze aceste drepturi pentru toți copiii și în toate domeniile”, evidențiază Cristina Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților.

”Autorităţile centrale şi locale uită în mod nepermis că orice copil trebuie să se bucure de drepturile şi libertăţile fundamentale, la care se adaugă drepturi şi libertăţi speciale, prin prisma vulnerabilităţilor asociate vârstei. Dreptul la educaţie gratuită şi obligatorie, precum şi egalitatea de şanse sunt doar unele dintre cele care le sunt negate unui procent important dintre copiii români în fiecare zi”, transmite Cristina Iurişniţi. ”Mai ales în zi de sărbătoare nu trebuie să ignorăm rata crescută a abandonului şcolar, mamele minore, cei 40% de copii aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială, peste 50.000 de copii care aşteaptă şansa la o familie în sistemul de stat sau cei cu părinţi plecaţi în străinătate”, consideră deputata USR, care atrage atenția că inegalitatea de șanse s-a acutizat în perioada pandemiei coronavirus.

”Să nu uităm că s-a amendat recent în Parlament inițiativa legislativă pentru asigurarea dreptului la educație pentru sănătate, inclusiv sexuală adaptată vârstei pentru toți elevii români, inițiativă pe care am depus-o în 2019 și a fost promulgată în 3 aprilie 2020, devenind lege. Este un act iresponsabil al semnatarilor amendamentului și al partidelor care l-au susținut, întrucât vulnerabilizează suplimentar copiii lipsiți de informațiile necesare pentru a recunoaște, a se proteja și a gestiona situații de abuzuri sexuale, trafic de minori, violență și bullying inclusiv în mediul online”, explică preşedinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei şi bărbaţi. ”Părinții fie nu sunt prezenți, fie nu au timpul sau cunoștințele necesare să-și învețe copiii despre igienă personală, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, a sarcinii sau abuzurilor. Ziua Internațională a Copilului trebuie să  fie  o zi de reflecție cel puțin, dacă nu de solidaritate prin implicare concretă a unor politicieni care nu vor să  renunțe la meschinele obiective electorale!”, susține Cristina Iurișniți.

Abandonul școlar trebuie să fie o prioritate constantă a autorităților și  organizaţiilor care au ca obiectiv îmbunătăţirea vieţii copiilor, nevoile lor reale, inclusiv pe aceea de educație pentru igienă, nutriție, prevenție împotriva bolilor sexuale, a avorturilor, a abuzurilor și agresiunilor sexuale, prin informații  adaptate  vârstei furnizate de medici, psihologi, specialiști.

Ziua Internaţională a Copilului – 1 iunie, a intrat în istorie, având începuturile în august 1925, an în care la Geneva s-a ţinut Conferinţa Mondială pentru bunăstarea copiilor la care 54 de state au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. În România, 1 iunie a fost serbată pentru prima dată ca atare în 1950, iar în 2017 Ziua Copilului a fost introdusă în lista zilelor nelucrătoare ca sărbătoare legală stabilită prin Codul muncii.