USR: PSD și PNL au făcut o înțelegere iresponsabilă față de viitorul copiiilor

USR critică vehement înțelegerea dintre parlamentarii PSD și PNL care vor să blocheze predarea educației pentru sănătate în școli, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea USR pentru derularea sistematică a cursurilor de informare a elevilor.

Mai mulți parlamentari PSD și PNL, printre care Titus Corlățean și Robert Sighiartău, au introdus într-un proiect de lege care avea alt scop, o serie de modificări care practic blochează cursurile de educație sexuală în școli. Astfel, a fost introdus acordul scris al părinților, iar ”educația sexuală” a fost înlocuită cu ”educația sanitară”.

USR consideră că parlamentarii PSD și PNL dau dovadă de iresponsabilitate maximă în încercarea de a bloca o lege care încurajează prevenția și poate salva destine.

”Într-o lume modernă, educația e cheia către o viață reușită. Să le negi copiilor dreptul la educație pentru sănătate, și respectiv la educație sexuală, în baza unor frici medievale în situația în care informațiile circulă în toate formele posibile pe orice ecran digital, este un gest de egoism și iresponsabilitate tocmai pentru viitorul copiilor. Copiii se protejează prin informație și educație, nu prin obscurantism și frică. Această abordare ne-a adus în situația de a avea cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană”, a declarat președintele USR Dan Barna.

În acest context, USR face un apel la președinții partidelor PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Ludovic Orban, să ia atitudine față de această inițiativă nocivă din Parlament, care a fost strecurată pe ascuns, și poate avea consecințe grave asupra viitorului copiilor din România. USR a încercat și în comisiile unde a fost dezbătut proiectul să anuleze aceste modificări, dar majoritatea PSD și PNL s-a impus la vot.

În forma actuală, legea USR poate scădea, în viitor, numărul minorelor devenite mame și al avorturilor în rândul tinerelor. În prezent, România este țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană. În vreme ce în țările europene educația pentru sănătate este obligatorie, în România opționalul nu a fost realizat în multe școli, iar copiii nu au avut acces la informații corecte, din surse sigure, cu privire la nutriție, sănătate, sexualitate, cu scopul de a încuraja prevenția.

Deputata USR Cristina Iurișniți s-a luptat în Parlament timp de un an de zile să convingă partidele să voteze această lege și să nu cedeze presiunilor din partea asociațiilor ultraconservatoare de tip Coaliția pentru Familie. Statisticile din România demonstrează nevoia acestei legi.

Un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii arată că există o corelație directă între vârsta precoce a mamei și lipsa accesului la educație sanitară. Astfel, șase din zece mame adolescente nu au avut niciodată acces la informații privind sănătatea reproducerii sau educației sexuale.

USR consideră că elevii din România nu pot rămâne captivi mentalităților învechite ale parlamentarilor care de 30 de ani nu fac din educație o prioritate pentru a oferi copiilor mai multe șanse de reușită în viață.