Proiectul USR pentru completarea listei poluanților atmosferici, adoptat de Senat

Proiectul USR pentru completarea listei poluanților atmosferici, adoptat de Senat

Propunerea deputatului USR Dan Rădulescu privind introducerea hidrogenului sulfurat pe lista poluanţilor atmosferici luaţi în considerare în evaluarea calităţii aerului înconjurător a fost adoptată de Senat și a fost trimisă Camerei Deputaților.

Mirosul pestilențial de ouă stricate a devenit, din păcate, o constantă în viața locuitorilor din mai multe localități din țară. El apare, de obicei, în zona gropilor de gunoi administrate incorect, în timp ce în Prahova sursa este, de cele mai multe ori, industria petrolieră. Locuitorii din Ploiești și Băicoi sunt victime frecvente ale poluării cu această substanță. Efectele pot varia de la iritarea ochilor și a mucoaselor, pe termen scurt, la afecțiuni hepatice, renale și edem pulmonar, pe termen lung. În ciuda evidențelor olfactive și a studiilor privind sănătatea publică, autoritățile nu recunosc întotdeauna gravitatea problemei și ridică din umeri în fața sesizărilor și protestelor cetățenilor, ale ONG-urilor sau ale presei”, declară deputatul USR Dan Rădulescu.

Parlamentarul USR a transmis constant mesaje autorităților competente, la nivel local, județean sau central și le-a cerut, prin întrebări, declarații politice, scrisori deschise și participarea la proteste, să protejeze dreptul constituțional al românilor la un mediu sănătos.

Comisia Europeană a avertizat și ea, în mod repetat, autoritățile române cu privire la poluarea aerului și deficiențele legate de monitorizarea calității acestuia.

Deși hidrogenul sulfurat poate fi măsurat de către autorități la ora actuală, el nu este menționat în Anexa 1 a Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

Această anexă desemnează poluanții pentru care se realizează evaluarea calității aerului înconjurător. Cu alte cuvinte, acum, conform raportărilor din Rețeaua Națională de Monitorizare a Aerului, acesta poate fi ‘excelent’ chiar dacă nu putem deschide geamul din cauza mirosului de hidrogen sulfurat”, mai declară deputatul USR Dan Rădulescu.

Proiectul de lege inițiat de acesta a fost înregistrat la Camera Deputaților, iar Comisia pentru mediu trebuie să întocmească un raport până pe 2 iunie.