Proiect USR. Cetățenii să aibă acces la informațiile pe care le dețin instituțiile publice despre ei

Senatorul USR Nicu Fălcoi a depus un proiect de lege prin care autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să furnizeze informațiile pe care le dețin în legătură cu persoana fizică care le solicită. Autoritățile ar urma să aibă la dispoziție, în funcție de complexitatea datelor solicitate, până la 30 de zile pentru a răspunde în scris persoanei care solicită informațiile.

Potrivit proiectului de lege, în categoria informațiilor de interes personal ce pot fi solicitate intră istoricul locurilor de muncă aflate în evidența Inspectoratului Teritorial de Muncă, evidența tuturor vehiculelor personale înregistrate la RAR și evidența tuturor imobilelor deținute de o persoană în țară la ANCPI.

Proiectul de lege face posibilă trimiterea informațiilor personale cerute de către solicitanți fie prin poșta tradițională sau electronică, fie ridicate prin mandatar.

Acest proiect legislativ se înscrie în eforturile USR de transparentizare, debirocratizare și responsabilizare a administrației. În legislația actuală nu există o lege-cadru care să oblige toate instituțiile publice care interacționează cu cetățeni să pună la dispoziție toate datele pe care le dețin despre aceștia, la cerere, într-un anumit termen. Un exemplu, ITM-urile, care ar trebui să dețină, în mod normal, toate datele care țin de activitatea profesională a unui cetățean și, cu toate acestea, atunci când cineva solicită o adeverință privind vechimea în muncă, este trimis să le caute el, la firme dispărute de 15-20 de ani”, declară senatorul USR Nicu Fălcoi.

Odată adoptată de Parlament, legea va duce la debirocratizarea și responsabilizarea instituțiilor publice față de cetățean, la echilibrarea raportului dintre administrația publică și acesta, prin stabilirea unui cadru legal prin care orice persoană fizică poate primi informații cu caracter personal pe care le solicită de la instituțiile publice.