Moțiunea împotriva lui Florin Cîțu. Claudiu Năsui: Ați ratat oportunitatea de a face reforme profunde în România

Moțiunea împotriva lui Florin Cîțu. Claudiu Năsui: Ați ratat oportunitatea de a face reforme profunde în România

Parlamentarii USR nu susțin moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, însă deputații Cosette Chichirău și Claudiu Năsui au atras atenția, la dezbaterea din Parlament, că Guvernul PNL a ratat oportunitatea de a face reforme profunde în România, iar efectele economice provocate de pandemie au fost lăsate doar pe umerii mediului de afaceri. 

Deputata USR Cosette Chichirau a transmis, în timpul dezbaterii din Parlament, că moțiunea împotriva lui Florin Cîțu denotă ipocrizia social democraților, după ce guvernele PSD au lăsat haos în finanțele țării.   

“Incompetenții de ieri îi acuză de incompetență pe incompetenții de azi. Acesta este rezumatul moțiunii de astăzi. Avem într-o parte un partid, PSD, care a doborât toate recordurile în materie de proastă guvernare, iar în partea cealaltă, avem un ministru, de la PNL, prea mic pentru o pălărie atât de mare. Domnul Cîțu nu este nici pe departe ministrul de care România are nevoie în aceste momente. Înțeleg că nu suntem Germania sau Marea Britanie, însă în România măsurile luate pentru cetățeni și mediul de afaceri au fost printre cele mai timide. A fost nevoie de sprijin mai hotărât pentru românii cu datorii la bănci, este nevoie de un stimulent financiar mai consistent pentru repornirea economiei, este nevoie de o soluție mai inteligentă pentru păstrarea locurilor de muncă, de mecanisme de sprijin clare și funcționale.”, a transmis deputata USR Cosette Chichiău.

Pe de altă parte, deputatul USR Claudiu Năsui a arătat că Florin Cîțu nu a mai implementat la guvernarea soluțiile despre care vorbea din opoziție. Guvernul trebuie să ofere stimulente consistente pentru a reporni economia, și implicit, soluții mai inteligente pentru păstrarea locurilor de muncă și mecanisme de sprijin clare și funcționale pentru românii afectați de criza sanitară.

“În opoziție ne spuneați că veți ajuta mediul privat și că îl veți susține, dar din păcate ne uităm la această criză și vedem că 100% stă pe umerii mediului privat și ai economiei private. La stat cheltuielile de personal au crescut. Ne-ați vorbit, la un moment dat, că o să scădeți salariile demnitarilor cu 25% dar ați uitat rapid de lucrul acesta. N-ați mai făcut nimic. Salariile oamenilor din această cameră nu au fost afectate cu nimic de această criză, în schimb, salariile oamenilor care ne plătesc nouă salariile, prin taxe și impozite, au fost afectate. Lucrul acesta nu este normal. Ați început IMM invest, care de fapt, ce faceți e că din banii pe care îi luați din economie îi dați înapoi sub formă de împrumuturi unor IMM-uri care sunt alese de către dumneavoastră și sistemul bancar. De aceea spun că senzația e că ați ratat oportunitatea să faceți reforme profunde în România.”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui. 

De asemenea, Claudiu Năsui i-a transmis ministrului Finanțelor că această criză trebuia să fie o șansă pentru Guvern de a elimina pensiile speciale, de a echilibra impozitarea salariilor și de susținerea proiectelor legislative care vizează debirocratizarea administrației publice, dat fiind că România ocupă locul 91 la nivel mondial în această privință, după Burkina Faso. 

“Această criză era o invitație să umblăm puțin la sistemul rușinos al pensiilor speciale, să umblăm la impozitarea foarte mare a muncii pe care o avem în România, mai ales în privința salariilor mici. Noi nu trebuie, în timp de criză, să menținem același sistem de impozitare ca înaintea crizei, trebuie să ajutăm economia să supraviețuiască. Acum întrețineți chiar și discuții despre creșterea taxelor și impozitelor. Ați spus că nu vor avea loc creșteri de taxe și impozite, anul acesta. Pentru că este an electoral. Dar totuși, anul viitor? Adică economia României nu se termină odată cu ciclul electoral, am spera. Când erați în opoziție, pe primul loc în lista obiectivelor dumneavoastră era eliminarea pensiilor speciale. De când ați ajuns la guvernare, însă, ați dat o grămadă de OUG-uri și niciunul pe pensiile speciale, ba chiar mai grav, începeți să susțineți și pensiile speciale ale primarilor și ale vice-primarilor. Când erați în opoziție vorbeați și de debirocratizare. Dar ajunși la guvernare, PNL s-a dovedit un mare susținător al birocratizării. Guvernul întârzie o lege care ușurează înființarea de noi întreprinderi în România atacând-o și la CCR, trimițând-o înapoi în Parlament la sugestia Președintelui deși, în lume, suntem pe locul 91 la ușurința de a înființa noi firme, sub Burkina Faso. Din toate aceste motive noi, USR, suntem dezamăgiți.”  a conchis deputatul USR Claudiu Năsui.