Dezbaterea despre drepturile angajaților români în Germania, transformată în circ de către Cazanciuc, Tăriceanu și Nicolae

Senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail și Cristian Ghica au participat la audierea de către o comisie senatorială a Ministrului de Externe, Bogdan Aurescu și a Ministrului Muncii, Violeta Alexandru, cu privire la modul în care Guvernul a gestionat deplasarea unor lucrători români în străinătate, în contextul pandemiei de COVID-19. O dezbaterea serioasă despre drepturile angajaților români în Germania a fost transformată în circ de către Cazanciuc, Tăriceanu și Nicolae.

Radu Mihail, senator USR de Diaspora: ” Condițiile în care cetățenii români ajung si lucrează în străinătate pe timp de pandemie sunt foarte importante, dar nu numai pe timp de pandemie. De ani buni stim ca avem o problema cu respectarea unor conditii decente de muncă și avem cazuri de abuzuri. Cauzele sunt simple: guvernele anterioare, gestionate de PSD sau USL, nu au fost capabile să asigure un trai decent românilor silindu-i să caute oportunități și să accepte condiții dificile de muncă în alte țări. Cetățenii români așteaptă de la stat transparență, informare, prevenție și nu în cele din urmă, sprijin eficient și calificat. Transparența trebuie să se aplice atât la la interactiunile la nivel de guvern pentru pregatirea plecării compatriotilor noștri la muncă sezonieră, proces opac până acum, cât și la condițiile în care funcționează firmele de intermediere de contracte de muncă. De asemenea, românii vor să fie informați și preveniți. Guvernul PNL este reactiv, miniștrii pasează responsabilitatea unii altora iar când vine vorba de strategie pe termen lung nu au răspunsuri, nici măcar la întrebari pe care le punem de ani de zile.”

Florina Presadă: ”Am vrut să știu dacă guvernul, în aceast moment, este sigur că muncitorii sezonieri români care lucrează în Germania lucrează în condiții de siguranță, ca la locurile lor de muncă sunt respectate toate normele de siguranță impuse de guvernul german pentru combaterea epidemiei cu Covid-19. Am vrut să știu dacă guvernul a întreprins demersuri similare și în Austria, căci și acolo avem mulți muncitori sezonieri. Am vrut să știu, concret, câți Atașați de Muncă sunt în ambasadele noastre și dacă ei s-au deplasat la varii locuri de muncă pentru a vedea, la fața locului, dacă muncitorii sezonieri români nu stau înghesuiți în containere, dacă li se plătesc integral salariile din contracte, dacă li se asigură accesul în condiții de siguranță la locul de muncă, dacă beneficiază de echipamente de protecție. Vreau asigurări de la Guvernul României că acești oameni nu au fost lăsați de izbeliște. Este dezarmant să vezi că doar 11 Atașați de Muncă se ocupă soarta a sute de mii de români.”

Ca și în alte ocazii, reprezentanții PSD și ALDE au încercat să deturneze, cu cinism, activitatea comisiei și să o transforme într-un circ politicianist, ieftin. Brusc, PSD-ul a descoperit problema muncitorilor sezonieri, când știm foarte bine că aceasta a existat dintotdeauna. Diaspora românească merită infinit mai mult respect și ajutor din partea autorităților.