USR are soluții pentru finanțarea medicinei de familie. Proiectul USR, în Parlament

USR are soluții pentru finanțarea medicinei de familie. Proiectul USR, în Parlament

Uniunea Salvați România face un apel la partidele parlamentare să includă pe ordinea de zi proiectul depus de deputatul Tudor Pop și senatorul Adrian Wiener, (Pl-x nr.558/2019) privind susținerea medicinei de familie, un proiect esențial în vreme de criză de sănătate publică.

Proiectul USR prevede ca sumele alocate finanțării medicinei de familie să fie de minim 8% din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. De asemenea, propune implicarea activă a autorităților locale în sprijinirea medicinei de familie prin acordarea de facilități și stimulente aferente instalării unui medic, înființării și funcționării cabinetului de medicină de familie în mediul rural.

„În România avem 700 de localități fără medic de familie. În luna martie anul trecut am depus, împreună cu colegul meu, senatorul Adrian Wiener, un proiect de lege dedicat medicinei de familie menit să acopere lipsa accesului la sănătate a cetățenilor din provincie. Proiectul trebuie pus pe agenda publică, introdus pe ordinea de zi a Parlamentului pentru vot, pentru a oferi medicinei de familie toate instrumentele prin care să devină cu adevărat prima linie de apărare a sănătății publice din România. Este momentul ca măcar acum, în plină criză de sănătate publică, parlamentarii să arate că îi preocupă cu adevărat schimbările relevante din sănătate care vor îmbunătăți viața românilor. Este un proiect care repară niște nedreptăți și oferă medicilor de familie șansa de a proteja mult mai bine sănătatea oamenilor.”, transmite deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate și familie.

USR subliniază că în prezent medicina de familie este grav subfinanțată, îi revin puțin peste 6% din banii FNUASS, în timp ce media europeană este de peste 9%. De aceea majoritatea cabinetelor medicilor de familie nu au măcar dotările minimale și se confruntă cu neajunsuri în tratarea pacienților în această perioadă de criză de sănătate provocată de coronavirus.

Medicina de familie este piatra de temelie a sistemului de sănătate din România. Aproape jumătate din populația țării trăiește în mediul rural unde principalul acces la sistemul de sănătate, adesea singurul, este prin intermediul medicului de familie. Proiectul USR va oferi medicilor instrumentele necesare pentru protejarea sănătății românilor.

Parcursul legislativ al proiectului USR poate fi consultat aici: bit.ly/2V0O0lX