USR are soluții de eliminare a pensiilor speciale și după decizia CCR

USR are soluții de eliminare a pensiilor speciale și după decizia CCR

USR pregătește un nou pachet de legi care să elimine pensiile speciale, după ce Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțional proiectul de abrogare a pensiilor speciale anunțat cu mult populism de PSD și PNL în Parlament.

USR a avertizat asupra neconstituționalitatii legii de abrogare a pensiilor speciale încă dinaintea adoptării sale. Dar cele două partide mari au refuzat orice propunere venită din partea USR de îmbunătățire a proiectului astfel încât să ne asigurăm că respectă Constituția. Rezultatul este că „specialii”, cu președintele CCR în frunte, își vor putea încasa în continuare, așadar, pensiile de mii de euro, grație jocului dublu al partidelor politice mari.

”Cel mai probabil, motivele de procedură invocate de CCR se referă la faptul că proiectul adoptat includea și pensiile speciale ale parlamentarilor. Pentru a respecta procedurile constituționale, acestea trebuiau să fie eliminate în plen reunit, dar proiectul PNL a fost votat separat de Senat și de Camera Deputaților. USR are încă din mai 2017 un proiect distinct pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, Pl-x nr. 282/2017, dar solicitările noastre de a-l pune pe ordinea de zi a ședințelor de plen reunit au fost respinse în mod repetat. Prin reprezentanții noștri in Biroul Permanent reunit vom solicita convocarea de urgență a plenului reunit pentru a adopta acel proiect de lege”, a explicat deputatul USR Cristian Seidler.

Dacă posibilitatea eliminării pensiilor speciale pentru mai multe categorii a fost blocată, cel puțin pentru moment, prin jocul din Parlament, USR solicită PSD și PNL ca măcar să susțină proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, precum și proiectul de impozitare a tuturor categoriilor de pensii speciale în plată care depășesc un anumit nivel. Este timpul să ofere românilor și altceva decât minciuni și ipocrizie!

USR are însă soluții și pentru eliminarea pensiilor speciale. Parlamentarii USR au pregătit deja un pachet de legi perfect constituțional care să rezolve o dată pentru totdeauna această problemă și îl vor depune la începutul săptămânii următoare.

Reamintim că pensiile de serviciu ale magistraților și militarilor nu pot fi eliminate, conform unor decizii anterioare ale Curții Constituționale dar și în concordanță cu practicile internaționale. Acestea pot fi însă plafonate și impozitate pentru a nu ajunge în situația unor pensii nesimțite, uneori mai mari decât venitul din timpul activității persoanelor care le primesc.