România nu trebuie să devină un stat milițienesc! PSD încurajează abuzurile polițiștilor

România nu trebuie să devină un stat milițienesc! PSD încurajează abuzurile polițiștilor

USR dezaprobă cele două proiecte de lege depuse la Senat de parlamentari PSD, în frunte cu Florin Iordache, prin care polițiștii primesc puteri extinse și scapă de răspundere pentru abuzurile comise, iar cetățenilor le este restrâns accesul la Justiție. După 10 august, când s-a folosit de forțele de ordine pentru a înăbuși protestele pașnice ale românilor nemulțumiți de regimul Liviu Dragnea, PSD recidivează și îi pune pe polițiști mai presus de cetățenii pe care ar trebui să-i apere.

Este adusă în discuţie necesitatea modificării legii din cauza situaţiei de criză şi a faptului că, vezi Doamne, poliţiştii nu sunt respectaţi, întâmpină dificultăţi din partea populaţiei şi nu îşi pot face treaba. Acesta este doar pretextul. În realitate, intenţia este de a întări o armă redutabilă a statului. Este un reflex al PSD pe care văd că nu şi-l poate abţine. Am văzut ce s-a întâmplat pe 10 august şi ce înseamnă puteri sporite pentru poliţişti, l-a folosit din plin şi după 10 august. Legile care reglementează activitatea și statutul polițiștilor au fost modificate deja anul trecut şi nu mai era cazul să se modifice ceva, deoarece poliţiştii au la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea”, consideră deputatul USR Stelian Ion.

Ambele proiecte au fost depuse la Senat pe 28 aprilie și sunt inițiate de senatorii PSD Niculae Bădălău și Paul Stănescu și deputații PSD Florin Iordache și Alfred Simonis. Primul proiect modifică Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, al doilea proiect, Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. Ambele proiecte conțin prevederi prin care toate activitățile unui polițist în legătură cu îndeplinirea obligațiilor de serviciu, precum și actele întocmite de acesta sunt prezumate a fi realizate în mod legal. De asemenea, proiectele stabilesc că dovada contrară poate fi realizată doar cu martori sau cu înscrisuri. Adică, fără înregistrări audio sau video.

Dacă prevederile ar fi acum în vigoare, șeful Postului de Poliție din Bolintin Vale care a snopit în bătaie un om lipsit de apărare nu doar că nu ar fi cercetat, dar ar fi, probabil, și lăudat pentru modul în care și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu. La fel, polițiștii care au abuzat de funcția lor și au dat românilor amenzi de zeci de mii de lei pentru tot felul de motive închipuite.

Este prezumţia de legalitate versus prezumţia de nevinovăţie. Între cele două prezumţii trebuie să existe un echilibru. Un poliţist nu trebuie să se bucure de impunitate şi, mai ales, nu trebuie să îi blochezi cetăţeanului accesul de a dovedi că un poliţist a greşit. Acest proiect nu face altceva decât să îngrădească dreptul cetăţeanului de a putea proba că situaţia este alta decât cea prezentată de poliţist. Este o restrângere a accesului la justiţie”, mai declară deputatul USR Stelian Ion.

Parlamentarii USR vor vota împotriva celor două proiecte PSD și sperăm ca și reprezentanții celorlalte partide să-și dea seama că nu poți pune polițistul pe primul plan față de cel pe care ar trebui să-l protejeze, adică cetățeanul.