Victoria Laurei Codruța Kovesi la CEDO trebuie să redeschidă dezbaterea despre depolitizarea CCR

Victoria Laurei Codruța Kovesi la CEDO trebuie să redeschidă dezbaterea despre depolitizarea CCR

Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului care dă câștig de cauză fostului procuror-șef al DNA Laura Codruța Kovesi și consfințește faptul că judecătorii Curții Constituționale au atribuit, prin hotărârea lor de atunci, o putere discreționară ex-ministrului Justiției Tudorel Toader de a revoca un procuror cu funcție de conducere, arată că este nevoie de redeschiderea dezbaterii despre politizarea CCR. Chiar dacă România are, în prezent, în contextul pandemiei de COVID-19, o sumedenie de probleme de rezolvat, clasa politică nu poate ignora decizia CEDO și are obligația de a căuta soluții astfel încât instituții cheie ale statului român, cum este CCR, să nu mai ajungă la cheremul unui partid politic sau al unui om.

A trebuit să vină CEDO cu decizia de azi să ne confirme că Tudorel Toader, în calitate de ministru al Justiției, guvernul PSD și CCR au acționat împotriva statului de drept și au luat hotărâri prin prisma interesului personal și de partid. CEDO a hotărât în unanimitate că doamnei Kovesi i s-au încălcat drepturi stipulate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, anume dreptul la o judecată echitabilă și dreptul la liberă exprimare atunci când a fost găsită vinovată pentru că a formulat o părere cu privire la niște măsuri legislative care afectau sistemul judiciar”, declară deputatul USR Stelian Ion.

E foarte important să înțelegem ce ne spune decizia CEDO în speța Kovesi sau ceea ce ne confirmă, din toate cele pe care le știm. CEDO ne spune că statul român nu a avut un scop legitim atunci când a demis-o pe Laura Codruța Kovesi, iar această măsură nu era necesară într-o societate democratică. Noi știam asta. Știam că obiectivul PSD este să scoată România din Europa și să controleze Justiția și toate instituțiile statului, în așa fel încât pesediștii și clientela lor să poată fura în voie. Apoi, CEDO ne spune că, practic, prin Decizia nr. 358/2018, șase judecători ai Curții Constituționale au analizat situația de așa natură încât au aprobat și au făcut obligatoriu pentru Președintele României să dea curs unui act care a încălcat drepturile fundamentale ale omului, și nu orice drepturi, ci pe cel la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare. Putem spune, fără să greșim, că șase dintre judecătorii CCR care au luat Decizia nr. 358/2018 au eșuat lamentabil în profesia lor și nu mai prezintă nicio garanție pentru a putea ocupa această funcție”, precizează și deputatul USR Silviu Dehelean.

În urma deciziei de astăzi a CEDO, judecătorii care au girat decizia 358/2018 ar trebui să-și prezinte demisiile de onoare. Dar, acest lucru, cel mai probabil, nu se va întâmpla.

Partidele politice au însă obligația de a căuta și găsi soluții astfel încât Curtea Constituțională a României, una dintre instituțiile cheie ale statului, să nu mai ajungă vreodată la cheremul unui partid politic sau al unui om. Iar cea mai simplă și sigură soluție o reprezintă depolitizarea Curții Constituționale.

Încă de la intrarea în Parlament, Uniunea Salvați România a pledat, constant, pentru schimbarea modalității de numire a judecătorilor CCR, dar și a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească un candidat, în sensul introducerii unei condiții eliminatorii, și anume să nu fi fost membru al vreunui partid politic în ultimii nouă ani.

Un proiect de lege în acest sens a și fost depus în iunie 2017, dar majoritatea controlată de PSD a decis respingerea lui în cursul anului următor. Parlamentarii USR vor redepune un proiect de lege pentru depolitizarea Curții Constituționale.

Judecătorii CCR trebuie să fie profesioniști ai Dreptului, oameni integri care nu fac parte din partide politice. Doar astfel ne putem asigura că ieșim din paradigma în care CCR devine un actor politic, în loc să fie un arbitru al respectării Constituției și, implicit, al funcționării corecte a societății.