Stop risipei din banul public! Proiect USR pentru ca AOSR să nu mai fie finanțată de la buget

Stop risipei din banul public! Proiect USR pentru ca AOSR să nu mai fie finanțată de la buget

Deputatul USR Iulian Bulai depune un proiect de lege prin care Academia Oamenilor de Știință din România, una dintre falsele academii care înghit subvenții de la stat, să funcționeze doar din surse proprii. Proiectul de lege vine în continuarea demersurilor USR din decembrie anul trecut de a tăia, prin amendamente depuse la bugetul pe 2020, finanțarea pseudo-academiilor de știință și este cu atât mai necesar acum, când pandemia de coronavirus afectează grav bugetul României.

Spre deosebire de marea majoritate a statelor UE cu tradiție academică, România deține, înființate prin diverse legi, un număr de cinci instituții de consacrare științifică cu titlul de ’academie‘, suplimentar Academiei Române. În ceea ce privește Academia Oamenilor de Știință din România, e de remarcat că este rezultatul convertirii unei asociații private într-o instituție publică și că o analiză a rapoartelor ei de activitate din ultimii cinci ani și a bugetelor aferente indică o lipsă profundă de activități de cercetare, a contribuțiilor științifice propriu-zise ori a participării la dialogul public pe teme de interes societal, care să indice interesul public în numele căruia este acordată subvenția de stat”, explică deputatul USR Iulian Bulai.

Proiectul de lege prevede modificarea Legii nr. 31/2007 privind reorganizarea și funcționarea Academiei Oamenilor de Știință din România astfel încât finanțarea activității AOSR și a unităților din subordine să se asigure exclusiv din venituri proprii, nu din subvenții de la bugetul de stat.

Pentru anul 2019, AOSR a avut un buget inițial de 10,65 milioane lei, din care 60% a fost destinat plății indemnizațiilor membrilor și 25% salariilor personalului. Nici nu este de mirare dacă, de exemplu, la nivelul lunii septembrie 2019, vedem că președintele AOSR avea o indemnizație de 21.840 lei, iar vicepreședinții – 16.640 lei.

Doar 238.000 de lei au fost destinați în 2019 activităților propriu-zise. De remarcat, totodată, că în ultimii trei ani cheltuielile AOSR, structură înțesată cu politicieni și patronată de președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, au crescut cu 49%.

În anul în curs, ca urmare a amendamentelor depuse de USR la bugetul de stat pe 2020, AOSR se finanțează din venituri proprii, dar este nevoie de modificarea legii de funcționare pentru ca această excepție să devină regulă pe viitor.