Dan Rădulescu, scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației, Monica Anisie

Dan Rădulescu, scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației, Monica Anisie

Având în vedere deciziile anunțate de autorități cu privire la situația anului școlar 2019-2020, am adresat o scrisoare deschisă Ministrului Educației și Cercetării, Doamna Monica Anisie prin care îi cer prelungirea anului școlar și decalarea examenelor naționale, alături de susținerea unor măsuri realiste de digitalizare treptată a învățământului. Nu trebuie să abdicăm de la cerințele de calitatea în procesul de învățământ, nici să punem în pericol sănătatea elevilor și a cadrelor didactice. Este inadmisibil să aruncăm elevii și studenții într-o cursă inutilă, doar pentru a bifa birocratic închiderea anului școlar! Și asta nu doar pentru că graba strică treaba ci și pentru că graba, de această dată, poate strica vieți!

Scrisoare deschisă

            Stimată Doamnă Ministru Monica Anisie,

            Salut decizia Președintelui României, Domnul Klaus Werner Iohannis, care a anunțat public faptul că elevii din România, cu excepția celor din clasele a VIII-a și a XII-a, nu se vor întoarce pe băncile școlii în acest an școlar. Însă, prin decizia ministerului pe care îl conduceți, şcolile teoretic închise, pentru că sunt nesigure pentru toţi, se deschid totuşi pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a, începând cu data de 2 iunie. Chiar dacă, din punct de vedere al numărului de elevi expuși, putem considera că riscul se va diminua, cum nu există date ştiinţifice care să ateste faptul că elevii din anii terminali au o imunitate mai mare la noul coronavirus decât ceilalţi, trebuie să vă amintesc faptul că sănătate fiecărui elev este importantă, nu doar situația numerică a celor expuși.

            În plus, dacă s-ar pune problema desfășurării activității școlare în grupe mici, de până la 10 elevi, fiecare cadru didactic responsabil cu disciplinele pentru evaluare sau bacalaureat își va tripla numărul de ore. Cum vor fi plătiți acești profesori, în raport cu ceilalți colegi ai lor și care va fi calitatea actului de învățământ?

            În ceea ce privește participarea elevilor la ore, se ridică întrebări precum: Cine va procura intrumentele necesare pentru măsurarea temperaturii elevilor și cine se va ocupa de acest aspect?Cum vor fi protejate cadrele didactice cu vârste de peste 65 de ani sau care prezintă comorbidități? Ce garanții puteți oferi că nu vor exista elevi, profesori, personal auxiliar asimptomatici? Elevii care fac naveta, inclusiv din mediul rural la unitățile școlare din mediul urban se vor putea deplasa în siguranță? Vor putea fi cazați în cămine în care riscul de infectare cu COVID-19 să poată fi ținut sub control?

            Cine va răspunde, Doamnă Ministru, în cazul în care școlile vor deveni focare de înfecție, în timpul pregătirii și susținerii în pripă a examenelor naționale și cu ce preț?

            Suntem conștienți că există și elevi care au nevoie de diplomă pentru a se înscrie la universități din afara României unde procesul de selecție se poate desfășura mai devreme de luna septembrie, deși multe țări din lume se confruntă cu efectele pandemiei și au luat măsuri asemănătoare celor de la noi. Pentru această categorie și pentru alți doritori ce prezintă motive întemeiate, se poate organiza o sesiune specială urmând ca examenul național de bacalaureat să se desfășoare în septembrie.

            De asemenea, nu uitați de studenții din anii terminali de licență, masterat și doctorat care, după o perioadă lungă de limitare a accesului în biblioteci și la stagii de cercetare au nevoie de prelungirea termenelor-limită de susținere a tezelor.

            Prelungirea anului școlar și decalarea examenelor naționale sunt soluții care favorizează calitatea procesului de învățământ și protejează sănătatea elevilor și a cadrelor didactice. Între timp nu uitați că avem nevoie de digitalizare reală în învățământ nu programe inaplicabile și care cresc decalajele între elevi!

            Până nu este prea târziu şi până nu transformăm unitățile de învățământ în focare de infecție, nu aruncați elevii și studenții într-o cursă inutilă, doar pentru a bifa birocratic închiderea anului școlar! Nu vă grăbiți, vă rugăm! Nu pentru că graba strică treaba ci pentru că graba poate strica vieți!

Cu respect,

Dan-Răzvan Rădulescu

Deputat USR