USR a votat împotriva planului PNL de a desființa Garda Națională Forestieră

USR a votat împotriva planului PNL de a desființa Garda Națională Forestieră

Deputații Uniunea Salvați România au votat astăzi pentru respingerea adoptării ordonanței de urgență 88/2019 prin care Garda Națională Forestieră ar fi fost golită de atribuții, echivalent cu desființarea instituției. Proiectul a fost respins de Camera Deputaților. 

USR susține nevoia ca România să aibă structuri eficiente de control în domeniul forestier pentru a combate tăierile ilegale. 

“Prin acest OUG, Guvernul a vrut să îngroape din fașă proiectul Gărzii Forestiere Naționale. În primul rând, eliminarea din pix a acestei instituții, care ar fi trebuit să coordoneze gărzile forestiere din teritoriu, dându-le acestora o forță mult mai mare este o mare eroare. Nu este în regulă că activitatea Gărzilor Forestiere să fie controlată din pixul unui secretar de stat numit politic în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. În același act normativ a mai fost abrogat din lege și numărul de posturi pentru Gărzile Forestiere, urmând ca acesta și numărul mijloacelor de transport să fie redimensionate prin Hotărâre de Guvern. Așadar, cum înțelegem noi să luptăm împotriva defrișărilor ilegale și infracțiunilor silvice? În niciun caz prin desființarea Gărzii Forestiere Naționale și subdimensionarea gărzilor forestiere teritoriale”, a transmis deputatul Daniel Popescu, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

USR subliniază că adoptarea ordonanței Guvernului ar fi dus România cu câțiva pași în spate în lupta cu combaterea tăierilor ilegale și cu mafia lemnului. De aceea este necesar ca țara noastră să aibă o instituție dedicată fenomenului, care ne lasă fără 20 de milioane de metri cubi de lemn anual, prin înființarea unui DNA al pădurilor. 

“Mafia lemnului este reprezentată de grupurile de interese care împiedică adoptarea în România, de legi pentru protecția cu adevărat durabilă a pădurilor. Aceste grupuri determină voința politică sau lipsa voinței politice, în funcție de context. Altfel, care ar fi motivele pentru care parlamentarii, care au misiunea de a fi legiuitori, amână la nesfârșit intervenția fermă asupra tăierilor ilegale de păduri, o chestiune cerută de o țară întreagă? Săptămâna trecută, liderul de grup al PNL acuza USR că nu ar avea inițiativă în lupta cu mafia pădurilor. Era o minciună, dovadă stă proiectul de înființare a DNA-ului Pădurilor. Azi, vedem că PNL are inițiativă, dar nocivă. Care e visul oricărui mafiot? Să poată controla oamenii cu putere de decizie în domeniul în care ei își desfășoară afacerile. Cu cât mai puțini inspectori, cu atât mai ușor. PNL dă dovadă de ipocrizie.”, a declarat deputatul Cornel Zainea, membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic.