Senatorii USR cer introducerea pe ordinea de zi a mai multor proiecte de legi astfel încât ele să poată fi dezbătute și votate

Senatorii USR cer introducerea pe ordinea de zi a mai multor proiecte de legi astfel încât ele să poată fi dezbătute și votate

Senatorii USR vor cere în cadrul Biroului Permanent de azi extinderea ordinii de zi a următoarei ședințe de plen astfel încât să se prevină adoptarea tacită, fără dezbatere, a inițiativelor legislative. Senatorii USR sunt de părere că există condițiile tehnice pentru ca dezbaterile și votul online din plenul camerei superioare a Parlamentului să se desfășoare aproape la fel ca și cele reale.

USR va cere introducerea pe ordinea de zi a Plenului a L148/2020, proiect de lege privind băncile de locuințe, care are termen de adoptare tacită în 07.05.2020. Proiectul de lege are raport negativ de la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, raport care, în caz de trecere tacită, se pierde, fără ca motivele respingerii să fie luate, formal, în considerare.

De asemenea, senatorii USR vor cere introducerea pe ordinea de zi a  L164/2020, inițiativă legislativă care aduce  modificări extrem de nocive la Legea Apelor. Proiectul de lege a primit mai multe amendamente la Comisia de Ape și Păduri, unele dintre ele propuse de senatorul USR Mihai Goțiu, amendamente care s-ar pierde dacă proiectul ar fi adoptat tacit.

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat: ”Sub nicio formă nu mai trebuie să ajungem în situația de acum o săptămână, când 39 de legi au ajuns la termenul de adoptare tacită și au trecut fără dezbatere de Senat. Din punct de vedere tehnic avem de mult tot ce este nevoie pentru a funcționa cvasi-normal și nu văd niciun motiv pentru care nu putem să dezbatem în plen și să votăm toate inițiativele legislative”.

În acest moment, 20 de proiecte de lege de la Senat se apropie de termenul de adoptare tacită (sub 10 zile).