USR critică vehement un împrumut extern de 40 de milioane de euro pentru Jandarmerie

USR critică vehement un împrumut extern de 40 de milioane de euro pentru Jandarmerie

Uniunea Salvați România critică vehement ratificarea unui împrumut extern de 40 de milioane de euro pentru modernizarea echipamentelor și reabilitarea clădirilor Jandarmeriei în plină pandemie de coronavirus.

Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaților a avut astăzi pe ordinea de zi un proiect de lege pentru ratificarea unui împrumut la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 40 de milioane de euro, destinat consolidării infrastructurii Jandarmeriei și pregătirii acesteia pentru situații critice de urgență. Președintele USR, Dan Barna, este singurul deputat care a votat împotriva ratificării Acordului, în condițiile în care România are cu totul alte priorități acum, în plină pandemie de coronavirus, iar banii din bugetul de stat trebuie folosiți pentru combaterea efectelor acesteia și pentru modernizarea și dotarea spitalelor.

Am fost azi singurul membru al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților care a votat împotriva unui acord de ratificare a unui împrumut de 40 de milioane de euro pentru Jandarmerie de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În primul rând pe motive de oportunitate. Într-o vreme în care descoperim încă o dată situația deplorabilă a sistemului de sănătate, statul român se împrumută ca să cumpere gaze și bastoane și să reabiliteze clădirile Jandarmeriei, când sunt sute de școli și spitale în risc seismic. Mai mult, ministerul de Interne nici măcar nu s-a obosit să desemneze vreun reprezentant care să explice care este urgența în acest caz. Nu, nu voi susține așa ceva. Nici eu, nici USR”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Acordul, semnat pe 10 iulie 2019 de fostul ministru PSD de Finanțe Eugen Teodorovici, după un acord de principiu dat de Guvernul Dăncilă în ședința din 29 august 2018, prevede ca 40 de milioane de euro să ajungă la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române pentru reabilitarea, modernizarea, consolidarea seismică sau chiar reconstrucția a 27 de clădiri ale Jandarmeriei, dar și pentru modernizarea echipamentului din dotarea Jandarmeriei. Suma de 40 de milioane de euro, plus dobânzi și comisioane, va trebui să fie returnată integral de statul român în 2029.

USR reamintește că împrumutul vine după ce în 2019 PSD a crescut bugetul Jandarmeriei pentru muniţii şi armament de tip de război cu 520%.

Înțeleg că acest demers a fost inițiat de domnul Teodorovici și de PSD și că prioritățile lor de tristă amintire pentru români (10 august…) nu se regăseau într-o logică a bunului simț, însă ce frapează este că în prezent președinția și guvernul au trimis acest acord spre ratificare Parlamentului și au făcut asta în martie și aprilie 2020, în plină pandemie! În acestă perioadă care ne sunt totuși prioritățile ca țară? Cele declarate la televizor: spitale sistem de sănătate, susținerea economiei, fiecare leu contează sau continuarea, cel puțin neoportună, a unor împrumuturi angajate de PSD pentru infrastructura jandarmeriei??”, a mai declarat președintele USR, Dan Barna.

În plină pandemie de coronavirus, autoritățile ar trebui să se concentreze asupra realității dureroase din spitale: 137 de spitale din București și 15 județe ale țării funcționează în clădiri cu risc seismic, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență la finalul lunii decembrie 2018. Adică, unul din trei spitale. Mai mult, 37 dintre spitalele țării funcționează în clădiri cu risc seismic ridicat, ceea ce înseamnă pericol iminent de prăbușire în cazul unui cutremur puternic.

Între timp, proiectul de lege al senatorului USR Cristian Ghica, care obliga autoritățile centrale și locale să expertizeze toate clădirile în care funcționează spitale, policlinici sau dispensare medicale, pentru a putea preveni tragedii precum cea din 1977, este blocat în Camera Deputaților din septembrie 2018.