Florina Presadă propune transparență în angajările făcute în sistemul sanitar, Comisia de Muncă din Senat respinge

Florina Presadă propune transparență în angajările făcute în sistemul sanitar, Comisia de Muncă din Senat respinge

 Senatoarea USR Florina Presadă a propus, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru Muncă și Protecție Socială din Senat, modificări la Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.40/2020 privind întărirea capacității administrative a sistemului sanitar, ca angajările care se fac în regim special, fără concurs, în sistemul public de sănătate, să respecte minime standarde de transparență.

Conform OUG nr.40/2020, pe perioada situației de urgență, prin derogare de la prevederile legale în vigoare, posturile vacante sau temporar vacante din sistemul public medical, inclusiv funcțiile publice de execuție și conducere, pot fi ocupate fără concurs, prin numire de către ordonatorul de credite.

Senatoarea USR Florina Presadă a propus introducerea unui nou articol în textul ordonanței: „Pentru asigurarea transparenței deciziilor adoptate, Ministerul Sănătății va publica lunar pe pagina proprie de internet, până pe data de 10 a fiecărei luni, va actualiza și va menține publicată, o listă a tuturor posturilor ocupate fără concurs în condițiile alin.(1), cuprinzând următoarele informații: postul/funcția, entitatea angajatoare, CV-ul persoanei angajate, durata angajării și cuantumul lunar total al venitului salarial brut indicând articolele aplicabile din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.”

Această măsură se impune pentru a asigura transparența deciziilor cu caracter exceptional adoptate pe perioada situației de urgență. Vreau să știm că, mai ales în aceste situații, vor fi angajate persoane competente, potrivite pentru postul sau funcția ocupată. Derogarea de la lege nu înseamnă și derogarea de la principiile transparenței și profesionalismului. De aceste persoane depinde, în cele din urmă, viața românior. Starea de urgență nu trebuie să devină o scuză convenabilă pentru angajări pe pile și sau pentru simpla vânzare a unor posturi în sistemul public de sănătate”, transmite senatoarea USR Florina Presadă.

Conform unui studiu publicat în 2018 de către Direcția Națională Anticorupție, în sistemul sanitar românesc, pentru angajarea pe un post de infirmieră beneficiarul plătește uneori o mită echivalentă a 1.500 euro, pentru angajarea ca șofer de ambulanță, câte 1.000 euro iar pentru un post de asistent medical, 2.500 euro. (studiul DNA poate fi consultat la adresa http://www.pna.ro/obiect2.jsp?id=342)

Amendamentul propus de senatoarea USR Florina Presadă a fost respins de Comisia pentru Muncă și Protecție Socială din Senat.