Alin Arsu: Solicit Guvernului măsuri adiționale de protecție socială

Deputatul USR Alin Arsu solicită Guvernului măsuri adiționale de protecție socială având în vedere faptul că mulți dintre cei care cu greu reușeau să câștige salariul minim brut pe economie înainte de pandemie se află astăzi printre cetățenii cei mai vulnerabili social precum și faptul că toți cei care muncesc în domeniul asistenței sociale, în instituții de stat sau private, trebuie să beneficieze de sprijinul susținut și concret al autorităților pentru a veni în ajutorul persoanelor vulnerabile.

„În aceste zile, mă gândesc atât la persoanele fără venituri cât și la cei peste 1.000.000 de angajați din România care înainte de criză erau deja remunerați cu salariul minim pe economie. Mulți dintre ei înfruntă dificultăți financiare majore, aflându-se deja, de ceva vreme, la limita sărăciei. În perioada care urmează ne putem aștepta la situații critice precum: lipsa alimentelor de bază, lipsa unor obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate, lipsa unor obiecte de igienă elementară, lipsa resurselor financiare necesare plății utilităților, lipsa resurselor financiare necesare plăți chiriilor în vederea locuirii.”, transmite deputatul USR Alin Arsu.

În sprijinul acestor categorii sociale, pentru asigurarea satisfacerii nevoilor de bază și pentru a preveni situații ce pot aduce atingere integrității fizice și psihice a celor aflați în dificultate, deputatul USR solicită Guvernului următoarele măsuri:

1. înființarea, activarea sau susținerea activității băncilor de alimente de către autorități, prin intermediul organizațiilor de resort;
  2. coordonarea la nivel național, de către autoritățile centrale, a acestor bănci de alimente pentru ca intervenția să fie direcționată către comunitățile aflate în cea mai mare nevoie;
  3. constituirea unor stocuri de haine și încălțăminte, sub îndrumarea autorităților, prin organismele de resort, în vederea distribuirii lor către familiile sau persoanele aflate în situație de dificultate majoră;
  4. asigurarea unor stocuri de obiecte de igienă elementară în vederea distribuirii lor către familii sau către persoane aflate în situație de dificultate majoră și al căror venit este cel mult egal cu salariul minim brut pe economie;
  5. alocarea resurselor financiare necesare susținerii plății chiriei pentru persoanele singure sau familiile care au venituri cel mult egale cu salariul minim brut pe economie și care nu beneficiază de alte soluții locative;
  6. sprijinului financiar pentru chirii, a alimentelor și hainelor în concordanță cu evaluările specifice.

„Consider că toate aceste măsuri sunt fundamentale și vin în sprijinul categoriilor deja vulnerabile care, în condițiile generate de pandemia de COVID-19 și a restricțiilor impuse în perioada stării de urgență, riscă să nu-și mai poată asigura nici măcar strictul necesar. Deși intervenția societății civile este de o importanță majoră, fără o intervenție structurată și susținută din partea autorităților, situația persoanelor aflate la limita sărăciei poate degenera în situații dramatice. Măsurile propuse ar putea fi aplicate în perioada stării de urgență si 90 de zile ulterior acesteia, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 90 de zile.”, conchide deputatul USR Alin Arsu.