Dan Lungu: muncitorii români din afara țării au nevoie de protecția autorităților în contextul pandemiei

Dan Lungu: muncitorii români din afara țării au nevoie de protecția autorităților în contextul pandemiei

Deși în cursul ultimelor săptămâni, în contextul pandemiei, zeci de mii de români au revenit în țară din străinătate, mai multe țări europene au dat semnalul că au nevoie de forță de muncă sezonieră, ceea ce face posibilă întoarcerea multora dintre ei în scurt timp. Atât cei rămași acolo, cât și cei care vor reemigra au nevoie de protecție suplimentară. Dan Lungu, senator USR de Iași, atrage atenția asupra măsurilor pe care autoritățile din România ar trebui să le ia pentru o mai bună protejare a acestora la locurile de muncă pe teritoriul altor state și pentru asigurarea respectării drepturilor lor în afara țării.

În urma adresării unei interpelări care a vizat situația românilor exploatați în afara țării în ultimii ani, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Victoria Violeta Alexandru, a menționat că deși Inspecția Muncii are atribuții de control asupra agențiilor de plasare a forței de muncă în străinătate, „mare parte a persoanelor care ajung să fie exploatate sunt recrutate direct, de diverse persoane fizice sau prin intermediul anunțurilor online”. Mai mult, în cazul situațiilor de exploatare care se petrec pe teritoriul altui stat, Inspecția Muncii nu are competențe, românii care se confruntă cu altfel de situații, conform spuselor sale, având „posibilitatea de a solicita sprijinul Ambasadei României din țara gazdă, care îi poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le pot urma”.

„Un Raport Național privind evoluția traficului de persoane în anul 2018, întocmit de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane menționează numai un număr de 497 de victime ale traficului de persoane cu cetățenie română, pentru întreg anul 2018. Dintre acestea, 100, conform raportului, au fost exploatate prin muncă – o cifră nerealist de mică. Dacă vrem să comparăm acest număr prezent în documentele oficiale cu cele pe care le citim în presă, realizăm că diferențele sunt uriașe. Tocmai de aceea nu ne putem limita la o banală campanie de informare a cetățenilor, la un anunț pus pe pagina web a ministerului și atât. Trebuie să vedem care sunt cazurile reale cu care ne confruntăm și ce putem face, concret, pentru acești oameni. Să-i sprijinim să-și cunoască drepturile, în funcție de legile fiecărui stat în care lucrează, și să milităm pentru respectarea lor.

În această situație de criză, când românii vor pleca înapoi poate chiar în cel mai scurt timp, împinși fiind de lipsa locurilor de muncă de aici, ei vor fi și mai vulnerabili și mai ușor de exploatat de angajatori. Solicit autorităților competente să țină cont de acest fenomen pe cale să se agraveze, să anticipeze consecințele lui asupra cetățenilor români și să caute soluții ca acesta să poată fi combătut în așa fel încât muncitorii români să aibă cât mai puțin de suferit”, a menționat Dan Lungu, senator USR.

Răspunsul complet al Ministrului Muncii și Protecției Sociale poate fi consultat aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2026%2011%20lungu%20d%203010%20b.pdf