USR a votat împotriva modificării Legii concurenţei, așa cum a propus PSD

USR a votat împotriva modificării Legii concurenţei, așa cum a propus PSD

Senatorii USR au votat, astăzi, împotriva Ordonanței de urgență a Guvernului nr.39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum și pentru modificarea şi completarea Legii concurenței nr.21/1996.

USR transmite că sub pretextul implementării unei directive europene, PSD dorește să-și subordoneze încă o instituție esențială arhitecturii unui stat democratic și să politizeze organismul care asigură funcționarea concurențială a economiei românești. Felul abuziv în care PSD propune eliminarea Președintelui României din procedura de numire, demiterea și numirea în-corpore a Plenului Consiliului Concurenței și a numirii acestuia de către actuala majoritate din Senat, arată clar care este adevăratul scop al PSD.

”Argumentele prezentate azi, în plenul Senatului, de către unul din inițiatorii legii, senatorul PSD Șerban Nicolae, sunt mai mult decât străvezii. Cerbicia cu care, în plină pandemie, PSD revine, pentru  a patra oară, cu această propunere legislativă ne demonstrează cât de atent este acest partid când vine vorba de a sabota orice instituție care ar putea funcționa independent, dincolo de interesele sale politice. Independența Consiliului Concurenței era apreciată de către organizații internaționale, precum OECD și UNCTAD, care promovează cele mai bune modele și practici de aplicare a dreptului concurenței peste tot în lume. Din păcate, se pare, aceste aprecieri nu sunt luate în seamă de PSD”, transmite senatorul USR George Dircă.

Reaminim că legea propusă de PSD elimină și Colegiul Consultativ din procedura de numire a Plenului Consiliului Concurenței. Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenței era format, până acum, din reprezentanți ai mediului universitar, mediului de afaceri și din reprezentanti ai asociațiilor care promovează drepturile și interesele consumatorilor. răspunzând cerințelor de imparțialitate și claritate necesare pentru conducerea unei astfel de autorități administrative autonome.

Comisia Europeană a transmis o scrisoare României privind actualul proiect de modificare a Legii Concurenței Încetarea înainte de termen a mandatului membrilor actuali ai Plenului Consiliului Concurenței.