USR Iași: Transformați Centrul Expozițional Moldova în spital temporar pentru coronavirus

USR Iași: Transformați Centrul Expozițional Moldova în spital temporar pentru coronavirus

USR Iași propune Consiliului Județean și Consiliului Local Iași să coopereze pentru transformarea Centrului Expozițional Moldova, situat la adresa Șoseaua Nicolina nr.141, în spital de campanie pentru preluarea și îngrijirea pacienților infectați cu COVID-19. Consiliului Județean ar putea pune clădirea la dispoziție, iar Consiliului Local o parte din bugetul necesar amenajării.

Timpul este factorul cel mai important în bătălia cu epidemia. Trebuie făcute planuri pentru cazul în care vârful epidemiei vine în 2-3 săptămâni, iar spitalul mobil încă nu este funcțional.

Filiala USR Iași consideră că organizarea în incinta Centrului Expozițional a unui spital mobil ar putea fi realizată în doar câteva zile de unități specializate. Clădirea a fost construită în 2010 și a fost minimal folosită de atunci.

Proiectul achiziționării unui spital mobil, votat vineri de Consiliul Județean Iași, în valoare de 17,6 milioane de euro, prevede doar 70 de paturi ATI. Un pat ATI, echipat cu ventilator mecanic și stație de monitorizare a funcțiilor vitale, costă între 45.000 și 60.000 de euro.

„Avem acest centru expozițional care poate fi organizat ca spital într-un timp mult mai scurt decât cel de 3 săptămâni, prognozat de CJ pentru instalarea spitalului mobil. Multe centre expoziționale din Europa au fost deja transformate în spitale temporare. Aș aminti aici Madrid, Milano, Londra, Stockholm, Berlin și Chișinău. Există riscul ca, în vârful epidemiei, spitalul mobil să nu fie gata și trebuie să avem un Plan B. Suntem într-o cursă contra cronometru pentru salvarea unor vieți omenești”, a declarat Cosette Chichirău, deputat USR și președinta USR Iași.

Inițiatorul proiectului, Ștefan Tanasă, susține că această locație, cu dotările deja existente, ar putea asigura preluarea, izolarea și îngrijirea unui număr mai mare de pacienți, în condițiile în care Iașul este centru regional. „Centrul Expozițional Moldova din Iași, cu o suprafață totală de 6.900 mp, are spații de parcare și depozitare, vestiare și utilități, și oferă condițiile necesare pentru a putea fi transformat în spital de campanie. Această clădire nu este, în acest moment, folosită. Vom avea poate mai mult de 70 de cazuri severe care vor avea nevoie de intubare și trebuie să pregătim de pe acum capacitate extra”, afirmă Ștefan Tanasă.

Propunerea USR Iași a fost transmisă vineri atât Consiliului Județean Iași cât și primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, și Consiliului Local Iași.