2 aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

2 aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Preşedinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei şi bărbaţi, deputata USR Cristina Iurişniţi transmite susținerea sa pentru copiii și adulții cu tulburări de spectru autist, cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului (2 aprilie).

 ”Pe durata activității parlamentare normale, am adresat în plen de fiecare dată mesaje pentru sprijinirea persoanelor afectate de TSA. În calitate de preşedintă a Comisiei de resort este de datoria mea să atrag atenţia că în ţara noastră cei diagnosticați cu tulburări de spectru autist nu beneficiază pe deplin de egalitate de şanse, pentru majoritatea fiind extrem de dificil să-şi exercite drepturile fundamentale la educaţie, la sănătate, libertate de mişcare”, precizează deputata USR Cristina Iurișniți.

”Chiar dacă România are, conform legii, o serie de servicii gratuite pentru copiii cu autism, cât şi o strategie pentru ca aceşti copii să poată fi ajutaţi să ducă o viaţă normală, în realitate situația este extrem de dificilă pentru cei cu TSA și familiile lor. Terapiile extrem de costisitoare nu sunt decontate, nu există specialişti suficienţi, școlile de stat resping copiii cu tulburări de spectru autist şi întregul sistem de educaţie este inadaptat nevoilor speciale ale acestora. Și – o spun cu mare părere de rău – situația nu s-a schimbat de anul trecut și până acum”, atrage atenția președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse.

”În prezent, recuperarea şi îngrijirea copiilor cu autism cad doar pe umerii părinţilor, care se descurcă aşa cum pot, pe cont propriu sau cu sprijinul organizaţiilor neguvernamentale din domeniu. Pentru persoanele tinere şi adulte cu TSA, care au nevoie de servicii intensive de sprijin pe toată durata vieţii legislaţia în vigoare nu prevede altceva decât o simplă indemnizaţie de dizabilitate. Lipsa investiţiilor în serviciile sociale pentru aceştia duce la scăderea calităţii vieţii persoanelor afectate, cât şi a familiilor acestora şi a întregii comunităţi”, a mai punctat Cristina Iurișniți. De altfel, deputata USR a propus în Parlament o serie de modificări legislative pentru o incluziune reală a copiilor cu cerinţe educative speciale în învăţământul de masă, în urma consultărilor cu grupuri de părinţi şi Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (FEDRA): adaptarea curriculei şcolare, a evaluărilor, examenelor şi testărilor, reducerea programului şcolar şi creşterea numărului personalului de sprijin prezent în instituţiile de învăţământ.

            Autismul este o tulburare de dezvoltare care presupune dificultăţi în comunicarea şi relaţionarea socială, afectând pacienţii în forme şi grade diferite. Nici în 2020 nu există date oficiale privind numărul persoanelor cu autism din România, dar anual, circa 3000 de copii sunt diagnosticaţi cu TSA, iar estimările organizaţiilor neguvernamentale privind numărul tuturor celor care au autism în țara noastră ajunge până la 200.000.