Deputat USR Daniel Popescu: Avem nevoie de măsuri urgente, ferme și eficiente, altfel nordul Moldovei riscă să devină o adevărată Lombardie a României!

Deputat USR Daniel Popescu: Avem nevoie de măsuri urgente, ferme și eficiente, altfel nordul Moldovei riscă să devină o adevărată Lombardie a României!

Deputatul USR Daniel Popescu a transmis prefectului județului Suceava solicitarea expresă de a dispune de urgență dezinfectarea spațiului public de pe întreg teritoriul județului Suceava printr-o acțiune coordonată cu cele 114 primării ale localităților din județ.

Suceava a devenit cel mai mare focar de coronavirus din România, mai mult de 90 de cadre medicale de la Spitalul Județean Suceava fiind infectate cu noul coronavirus. Până azi, 25 martie 2020, jumătate din decesele din România din cauza coronavirusului sunt ale pacienților de la Spitalul Județean Suceava.

Am fost contactat de cadre medicale din mai multe unități spitalicești din județ. Toate spitalele din județ au nevoie urgentă de echipamente de protecție pentru medici, asistente medicale și personalul auxiliar. Cadrele medicale din tot județul Suceava, în special de la secțiile de boli infecțioase, de la care așteptăm să trateze pacienții și să fie printre cei mai protejați de noul coronavirus, își pun în pericol viețile zi de zi pentru că nu sunt suficiente echipamente de protecție, iar cele existente nu sunt eficiente”, a declarat deputatul sucevean Daniel Popescu.

Deputatul USR consideră că siguranța și sănătatea cetățenilor trebuie să fie o prioritate și o responsabilitate maximă pentru administrația de la nivel județean și local și că se impun de urgență măsuri de dezinfectare a spațiilor publice din județ – străzi și trotuare, zone din fața centrelor comerciale, a unități medicale, stații CFR, instituții publice -, începând cu cele care prezintă cel mai mare risc de a fi fost contaminate cu virusul SARS-CoV-2.

În adresa oficială înaintată către prefectul județului, deputatul USR a transmis faptul că, la nivelul județului Suceava, „riscul infectării cu COVID-19 a crescut exponențial în rândul populației din cauza nerespectării regimului de carantină și izolare a persoanelor care au revenit din străinătate din “zonele roșii” (Italia, Spania, Germania, Franța, Marea Britanie etc)”.

La nivelul unităților medicale din întreg județul, au fost sesizate deficite de echipamente de protecție a cadrelor medicale, iar numărul persoanelor aflate în carantină și în izolare este în creștere (la data de 24 martie, 2.683 de persoane se aflau în izolare, iar 198 în carantină). Nevoia de măsuri ferme și eficiente împotriva răspândirii coronavirusului este așadar mai mare decât oricând, altfel nordul Moldovei – în special județul Suceava – riscă să devină o adevărată Lombardie a României!”, a mai arătat deputatul USR Daniel Popescu.

De asemenea, deputatul USR a prezentat ca exemplu situația extrem de îngrijorătoare legată de formalitățile privind înmatricularea vehiculelor, pentru care oamenii îndeplinesc diverse proceduri și stau la cozi și în grupuri, interacționând nepermis de mult în condițiile extrem de riscante din prezent. Pe acest fond, deputatul USR a solicitat analiza măsurii de a suspenda activitatea organismelor publice care se ocupă de înmatriculări și de servicii publice similare.

Totodată, Daniel Popescu a cerut intensificarea activității patrulelor de poliție locală, care să verifice cunoașterea și respectarea de către cetățeni a regulilor impuse prin ordonanțele militare emise până în acest moment. Oamenii trebuie informați, verificați și atenționați permanent în legătură cu normele de siguranță intrate deja în vigoare.

În finalul solicitării, Daniel Popescu i-a adresat prefectului județului Suceava o serie de întrebări, pentru a afla mai multe despre situația actuală și care este gradul de pregătire a autorităților și a spitalelor pentru lupta cu noua epidemie. Deputatul USR a dat asigurări că va face public răspunsul prefectului județului de îndată ce îl va primi și îi va ține la curent pe suceveni cu tot ceea ce trebuie să știe în legătură cu situația extrem de gravă pe care o traversează mai ales județele din nordul țării.