USR cere Guvernului să nu uite de copiii românilor aflați la muncă în străinătate și care au fost lăsați în grija rudelor

USR cere Guvernului să nu uite de copiii românilor aflați la muncă în străinătate și care au fost lăsați în grija rudelor

Senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail și Adrian Wiener solicită autorităților să nu uite de copiii românilor aflați la muncă în străinătate și care au fost lăsați în grija bunicilor sau a rudelor. Senatorii USR au transmis o scrisoare în acest sens prim-ministrului si Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Conform datelor publice, aproximativ 97.000 de minori au părinții plecați în străinătate, dar, cu siguranță, numărul lor este mult mai mare. Conform unor estimări, numărul se apropie de 350.000. Acești copii se află, în cele mai multe dintre cazuri, în grija bunicilor, iar aceștia sunt o categorie vulnerabilă, expusă la complicații în cazul contractării noului coronavirus. 

Există cazuri care trebuie identificate în comunități și de aceea considerăm că ar putea fi util ca: prefecturile să trimită o circulară primăriilor, să supravegheze dacă SPAS-urile identifică toți copiii și trimit această centralizare la DGASPC-uri. De asemenea, ar putea fi util ca prefecturile să ia legătura cu DGASPC-urile pentru intensificarea identificării copiilor care au părinții plecați, prin SPAS-uri și în colaborare cu unitățile de învățământ”, declară senatoarea USR Florina Presadă, membră în Comisia de muncă a Senatului.

La rândul său, senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail, insistă pe importanța grijii față de copii: „Ce se va întâmpla cu acești minori în cazul în care bunicii, în grija cărora se află, ar contracta noul coronavirus?.

La nivelul Alianței USR PLUS a fost înființată o celulă de criză formată din deputați, eurodeputați și experți în domenii relevante pentru actuala criză, cu scopul de a oferi soluții cu impact pozitiv imediat asupra modului în care pot fi gestionate situații critice ale actualei pandemii de COVID-19.