USR cere autorităților să rectifice de urgență bugetele locale. Bani pentru spitale, nu pentru festivaluri!

USR cere autorităților să rectifice de urgență bugetele locale. Bani pentru spitale, nu pentru festivaluri!

Uniunea Salvați România solicită primăriilor și consiliilor județene să rectifice, de urgență, bugetele locale astfel încât să redirecționeze banii alocați pentru diferite evenimente programate a se desfășura în cursul anului 2020 către măsuri de combatere a COVID-19.

În contextul actual, al crizei provocate de noul coronavirus, avem nevoie de orice leu pentru a combate efectele epidemiei de COVID-19 atât în ceea ce privește sănătatea populației, cât și economia. Trebuie să spunem „STOP” risipei din banul public!

De aceea, cerem primarilor și șefilor de consilii județene să dea dovadă de responsabilitate și să rectifice de urgență bugetele locale astfel încât banii destinați inițial pentru festivaluri și petreceri să fie direcționați către sistemul de sănătate local și județean.

Doar la nivelul județului Vrancea, conform unei analize făcute de Liviu Mălureanu, vicepreședinte USR și candidat USR la CJ Vrancea, spitalele pot beneficia suplimentar de mai multe milioane de lei dacă baronul PSD Marian Oprișan renunță la Festivalul Cântece de viță veche și nouă (1,7 milioane lei), „Vrancea Dalbă” (800.000 lei), Festivalul Viei și Vinului (600.000 lei), Ziua Europei (1,43 milioane lei) și alte evenimente cu iz electoral. Sumele pot fi folosite, în întregime sau parțial, în lupta împotriva COVID-19.

De asemenea, la nivelul Capitalei, cele trei instituții care organizează pentru Primăria Capitalei evenimente precum festivaluri internaționale de lumini, muzică, teatru de stradă, dar și târguri de sărbători, tabere, excursii, etc., au alocat pentru 2020 un buget de peste 135 milioane lei.

Din banii economisiți, autoritățile locale pot cumpăra echipamente sanitare de protecție pentru personalul medical, materiale dezinfectante și soluții biocide pentru instituțiile publice, pot dota ambulanțele și spitalele cu echipamentele necesare.

Nu în ultimul rând, banii pot fi folosiți pentru serviciile mobile care să trateze la domiciliu bolnavii cu afecțiuni ușoare și pentru sprijinirea voluntarilor care asistă persoanele vârstnice.

În plină pandemie de coronavirus, nu avem nevoie nici de decoruri kitschoase, nici de covoare roșii puse direct în noroaie, nici de primari sau baroni locali care să se pozeze pe străzi. Avem nevoie de responsabilitate. Urgent!