USR cere Ministerului Sănătății și CNAS să ia măsuri de urgență pentru decongestionarea unităților medicale

USR cere Ministerului Sănătății și CNAS să ia măsuri de urgență pentru decongestionarea unităților medicale

În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus, Uniunea Salvați România solicită Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să ia, de urgență, măsuri pentru a nu se mai produce aglomerări la furnizorii de servicii medicale.

Conform prevederilor actuale, pacienții cu patologie cronică trebuie să meargă la medicul de familie pentru un bilet de trimitere pentru un consult de specialitate, în urma căruia să îi fie recertificat diagnosticul și reconfirmată indicația pentru o anumită terapie.

Uniunea Salvați România cere Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să modifice normele de aplicare a Contractului cadru astfel încât pacienții cronici să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la unitățile medicale pentru documente care să revalideze starea lor de sănătate.

Pacienții cronici, categorie vulnerabilă, nu mai trebuie să fie expuși prin folosirea mijloacelor de transport în comun și cozile îndelungate în sălile de așteptare.

Se impune, așadar, eliminarea protocoalelor terapeutice care constituie baza de prescriere și monitorizare a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, astfel încât medicul de familie să poată efectua prescripția medicală necesară pacienților cronici.

De asemenea, se impune eliminarea utilizării cardului de sănătate, având în vedere disfuncționalitatea sistemului informatic al CNAS, dar și faptul că respectivul card poate fi un vector de transmitere a infecției cu coronavirus.

Nu în ultimul rând, se impune găsirea unor soluții de susținere financiară a unităților sanitare, în condițiile în care este necesară limitarea activităților medicale curente, programabile, astfel încât infrastructura medicală să fie disponibilă pentru acoperirea națională cu servicii medicale în contextul pandemiei cu COVID-19.

USR consideră, totodată, că Ministerul Sănătății trebuie să recomande amânarea intervențiilor chirurgicale programabile astfel încât să fie menținute disponibile resursa umană și unitățile de terapie intensivă.

USR solicită și identificarea de resurse și planuri de acțiune astfel încât triajul epidemiologic să se realizeze în afara Unităților de Primiri Urgențe, în condițiile în care este în creștere numărul persoanelor infectate cu COVID-19.

Tot Ministerul Sănătății trebuie să realizeze ghiduri și protocoale clare pentru supravegherea în condiții de izolare la domiciliu a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus care nu prezintă simptomatologie severă și nu necesită spitalizare. Este foarte important ca acești pacienți să poată menține constant legătura telefonică cu un medic.

De asemenea, în micul urban sau în rural, dar și în marele urban în cazul creșterii numărului persoanelor aflate în carantină, atribuția de supraveghere a respectării măsurilor de carantină trebuie delegată și Poliției locale sau naționale ori chiar angajaților din instituțiile de ordine publică.