Cristina Iurișniți: Învățământul profesional dual trebuie să devină o prioritate a Ministerului Educației

Azi, 11 martie , sarbătorim Ziua Nationala a  Meseriilor. In acest context, salut campania Meseria face diferența inițiată de Ministerul Educației Naționale în data de 11 februarie. Cu acest prilej, învățământul profesional și tehnic, dar mai ales învățământul profesional-dual, trebuie să redevină oportunități viabile de studiu pentru toti partenerii educationali din România : elevi, parinti, mediu de afaceri, comunitate.

,,Consider că revalorizarea învățământului profesional și tehnic, precum și promovarea învățământului profesional-dual trebuie să devină priorități constante pe agenda de lucru a Ministerului Educației Naționale. Concomitent, în Parlament am inițiat o serie de modificări legislative asupra actelor normative din materie fiscală în așa fel încât operatorii economici să poate beneficia de deduceri fiscale menite să îi stimuleze să investeacă în învățământul profesional-dual. Este nevoie de un efort conjugat al tututor celor implicați în învățământ pentru a reda tinerilor cele mai bune oportunități de dezvoltare. In acest context, voi depune un amendament la Legea 496/2018, privind instituirea zilei de 11 martie ca Ziua natională a meseriilor!– Cristina Iurișniți, deputat USR.

În același timp, deputatul Cristina Iurișniți a propus in cadrul audierilor ministrilor ca Ministerul Educației să deruleze această campanie pe toată durata anului scolar in curs deoarece doar prin intermediul unei promovări constante și susținute elevii și părinții acestora vor afla despre oportunitățile pe care le implică această alternativă educațională. Nu este de ajuns doar 30 de zile de promovare, este necesar să existe în permanență informări publice, intalniri cu angajatorii, dicutii si vizite tematice despre avantajele pe care le presupune învățământul profesional.

USR a susținut în 11 martie că din 2017 revalorizarea învățământului profesional și îmbunătățirea cadrului normativ din domeniu, dar și sprijinirea mediului de afaceri pentru a se putea implica în susținerea școlilor profesionale și în acordarea unei formări profesionale de calitate elevilor si tinerilor din Romania, in contextul crizei fortei de muncă calificate.