USR: Parlamentul României a consființit, astăzi, printr-o lege, o tranzacție păguboasă pentru statul român!

USR: Parlamentul României a consființit, astăzi, printr-o lege, o tranzacție păguboasă pentru statul român!

Uniunea Salvați România reclamă că Parlamentul României a consființit, astăzi, printr-o lege, o tranzacție păguboasă pentru statul român.

Parlamentul a aprobat, astăzi, prin lege, Ordonanța de Urgență nr. 67/2019 care a făcut posibil ca Eximbank să achiziționeze Banca Românească, o tranzacție pe care USR o consideră a fi păguboasă pentru statul român și care amintește, din multe puncte de vedere, de tunul numit Bancorex.

Ca urmare a adoptării ordonanței, tranzacția a fost parafată, iar statul român va trebui să plătească 310 milioane euro.

Ca să înțelegem ce s-a întâmplat. Banca Românească nu reușea să se vândă. La un moment dat, a decis guvernul PSD să o cumpere chiar el. Dar, ce să vezi că statul român are deja două bănci. CEC și Eximbank. Cum să o cumpere? Printr-una dintre ele. Eximbank nu are activitate retail, așa că doar CEC putea să o cumpere. Dar, dintr-o neînțelegere între clanurile care conduc aceste bănci, CEC a refuzat. Foarte bine că a refuzat. Așa că ce s-a gândit guvernul PSD să facă? Să dea o OUG prin care să facă Eximbank bancă retail ca să o poată cumpăra. Astfel o bancă mică, de nișă, cum este Eximbank, cu doar 800 de clienți, a ajuns să cumpere o bancă grecească de retail care nu reușea să se vândă altfel. Deja tranzacția era foarte dubioasă. Dar, lucrurile să înrăutățesc și mai tare. Eximbank nu a avut bani să cumpere banca. Așa că, ce s-a gândit guvernul PSD? Să oblige Eximbank să se împrumute ca să cumpere banca grecească. Și ghiciți de la cine s-au împrumutat pentru a realiza tranzacția? De la Banca Internațională de Investiții. Ați auzit de această bancă internațională? Este cea care are sediul la Moscova”, explică deputatul USR Claudiu Năsui.

Deputații USR au votat împotriva legii și iau în calcul sesizarea Curții Constituționale pe legea de aprobare a OUG nr. 67/2019 care a fost adoptată de Guvernul Dăncilă și a primit undă verde și de la Guvernul Orban (detalii – AICI).

În Parlament, doar USR și PMP au votat împotriva legii de aprobare a OUG-ului. PNL a votat „pentru” în Comisa pentru buget și finanțe, după care s-a abținut în plen.