USR, noi demersuri spre digitalizarea și transparentizarea administrației publice

Uniunea Salvați România face noi demersuri către digitalizarea și transparentizarea administrației publice locale. Membrii USR au construit două platforme online care arată cum sunt cheltuiți banii în toate unitățile administrativ teritoriale din țară și câte primăriile își îndeplinesc obligațiile legale de a publica proiectele și hotărârile de consiliu local.

Platforma https://transparenta.usr.ro/ conține informații despre cheltuirea banilor publici a tuturor primăriilor din România, din anul 2016 până în prezent.

“Statul are o mulțime de informații pe care nu le folosește și nici nu le dă mai departe către cetățeni, adică fix cei care plătesc taxe și impozite și au dreptul să știe pe ce le sunt cheltuiți banii. Proiectul are scopul de a arăta într-un format simplu, și ușor de navigat, direcția fiecărui leu cheltuit de toate cele 3.200 de UAT-uri din țară. Un demers care urmărește strict informarea corectă a oamenilor, și un pas în plus către digitalizarea administrației publice. Pentru că odată cu transparentizarea vine și responsabilizarea cheltuirii banilor publici.”, spune Florin Pop, fondatorul proiectului.

“Atunci când punem reflectoarele pe felul în care este cheltuit banul public, expunem, de fapt, mare parte din corupția din sistem. USR este prin definiție partidul anti-corupție și de aceea facem ceea ce ar trebui să facă autoritățile statului român: punem reflectoarele pe felul în care sunt alocați banii, în care sunt acordate contractele. Stă în puterea noastră să schimbăm statul român, iar USR o face deja!”, transmite Radu Mihaiu, candidatul USR pentru funcția de primar al Sectorului 2, coordonatorul proiectului.

Pe cea de-a doua platformă, www.hcl.usr.ro/transparenta, sunt publicate toate hotărârile de consiliu local, proiectele de hotărâri, ale primăriilor din România din decembrie 2019 – martie 2020. Inițial platforma a fost publicată în februarie 2019 iar astăzi, cu ajutorul membrilor și voluntarilor USR, cetățenii pot naviga ușor informațiile cuprinse în Harta Transparenței.

USR subliniază că în prezent, doar jumătate dintre autoritățile locale publică hotărârile de consiliu local şi doar 19% publică proiectele de hotărâri, obligații legale și fundamentale pentru o guvernare deschisă și participativă.

“Publicarea hotărârilor de consiliu local, a proiectelor de hotărâri, a bugetelor locale, asigură o mai mare transparență a modului în care se iau decizii la nivel local. Cetățenii fiecărei comunități au dreptul să fie informați cu privire la procesul decizional și să-l îmbunătățească prin depunerea unor inițiative cetățenești și participarea la dezbaterile publice legate de proiectele de hotărâri. Prin acest sistem, USR sprijină transparența în administrație, dezvoltarea spiritului civic și digitalizarea”, au declarat Ştefan Cioc şi Florin Naidin, programatorii care au făcut posibil acest proiect.

Cele două platforme au fost realizate cu ajutorul a peste 60 de membri și voluntari USR care, timp de luni de zile, au verificat toate cele 3.200 de unități administrativ-teritoriale din țară. Scopul final este transparentizarea și digitalizarea informațiilor de interes public și o mai bună informare a cetățenilor.