Proiect USR, adoptat în Parlament: Educație pentru sănătate în școlile din România

Proiect USR, adoptat în Parlament: Educație pentru sănătate în școlile din România

Elevii din România vor putea beneficia, cel puțin o dată pe semestru, de educație pentru sănătate, ca urmare a proiectului de lege inițiat de deputata USR Cristina Iurișniți și adoptat astăzi de Parlament.

Educația pentru sănătate este obligatorie în statele europene. În România este doar un opțional care ajunge doar la 10% din elevi, în timp ce educația pentru sănătatea reproducerii, educația sexuală adaptată vârstelor elevilor ajunge în școli în procent de doar 7%! Nu e de mirare că România se află pe primele locuri în Europa în ceea ce privește mamele minore, abandonul școlar extrem de crescut, care atrage după sine o rată a analfabetismului funcțional uriașă. 

După o serie întreagă de demersuri în Parlament, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a ajuns o modificare la Legea 272/2004 pe care am inițiat-o alături de parlamentari din tot spectrul politic tocmai pentru a mai face un pas în direcția creșterii acestui procent! Ce prevede mai exact această modificare legislativă? Obligația organelor de specialitate ale administrației publice centrale și locale de a derula în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor. Scopul urmărit este cel de a dezvolta capacităţile psiho-emoţionale ale elevilor, dar și a competenţelor sociale şi interpersonale. Obligația tuturor instituțiilor din domeniu de a facilita accesul elevilor la programe de educaţie pentru sănătate, a tuturor elevilor înscrişi în învăţământul preuniversitar”, a declarat Cristina Iurișniți, deputat USR.

Dacă modificările și completările aduse Legii 272/2004 vizează spectrul non-formal al învățământului, se impune introducerea și a unui obiect de studiu autonom sau transversal implementat în materii adiacente. Mai mult, Legea Educației prevede obligația legală a Ministerului Educației și a Ministerului Sănătății de a elabora o strategie pentru educația pentru sănătate, obligație care trebuia executată până la data de 31 decembrie 2019.

În acest context, am solicitat atât în cadrul audierilor ministrului Educației, cât și prin intermediul unei interpelări sa se aplice legea și să se elaboreze de urgență strategia vizând educația pentru sănătate și educația nutrițională, care trebuia deja finalizată la 31 decembrie 2019, pentru a fi introdusă în planurile cadru pentru anul școlar 2020-2021!”, mai precizează Cristina Iurișniți, deputat USR. 

Sănătatea publică trebuie să devină o prioritate pe agenda Guvernului, iar orice formă de pasivitate și de iresponsabilitate trebuie drastic sancționate.

Din păcate, se pare că în Romania reacționăm doar în situații limită, cum e cea legată de starea de urgență provocată de coronavirus. OMS a declarat stare de urgență mondială încă de la începutul lunii februarie. Trebuie să ținem cont de sfaturile experților de la Organizația Mondială a Sănătății în privința prevenției și să ne luăm informațiile din surse autorizate, de la medici și specialiștii în situații de urgență! Totodată, consider că este de datoria autorităților române de a comunica corect și de a demara campanii de informare și conștientizare în toate spațiile și instituțiile publice menite să pună accentul pe prevenție și protejarea cetățenilor! În școli, programele de educație pentru sănătate trebuie să ajungă minimum de două ori prin activitățile nonformale, extracurriculare, iar în curriculum obligatoriu strategia pentru educația pentru sănătate trebuie să ajungă în anul școlar următor, conform legii!”, mai declară Cristina Iurișniți, deputat USR.