Deputații Claudiu Năsui și Cristina Prună au depus un proiect de lege menit să reducă birocrația inutilă

Deputații Claudiu Năsui și Cristina Prună au depus un proiect de lege menit să reducă birocrația inutilă

Deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui au depus, pe 4 martie, un proiect de lege privind debirocratizarea, una dintre prioritățile USR. Proiectul vine să corecteze obligativitatea cetățenilor de a declara constant la stat informații pe care instituțiile publice le dețin deja. 

“România e plină de birocrație inutilă. De aceea suntem codașii Europei la toate clasamentele despre ușurința de a întreprinde. Și mai grav, nu doar că eram la urmă, dar și scădem în fiecare an. Nu e niciun motiv pentru care statul ne obligă să declarăm anual lucruri care nu se schimbă ori pe care le știe deja. Cu toate acestea, din cauza transpunerii proaste unei directive europene, statul obligă toate firmele și toate ONG-urile să depună declarații privind beneficiarul real anual și atunci când nu există schimbări și chiar și atunci când are deja informațiile. Și culmea, ca să facă viața cât mai grea posibilă, statul român cere ca aceste declarații să fie făcute la notar sau în fața unui reprezentant al registrului comerțului.”, transmite deputatul USR Claudiu Năsui. 

Proiectul de lege USR propune: 

1) Dacă nu s-au produs schimbări, nu mai e cazul să revii anual să tot declari același lucru. Adică un lucru de bun simț.

2) Dacă firma sau ONG-ul au asociați doar persoane fizice, atunci statul nu are decât să ia datele despre beneficiarul real de la registrul comerțului, care îi aparține tot lui. De asemenea, un lucru de bun simț.

Claudiu Năsui arată că Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) poate identifica automat în baza de date ce firme au doar persoane fizice, inclusiv participația. Deci acolo se poate identifica beneficiarul real imediat. 

Potrivit datelor de la ONRC, 604.884, adică 61.83% din SRL-uri, sunt cu asociat unic persoană fizică, al căror beneficiar real este însuși asociatul unic. Pentru aceștia, statul are deja datele, deci nu mai trebuie să le re-declare. 337.119 de SRL-uri sunt cu mai mulți asociați, doar persoane fizice. Deci și ele pot fi de asemenea identificate de ONRC și înscrise datele privind beneficiarul real în funcție de cota parte a fiecărui asociat.

Mai mult, deputatul Claudiu Năsui arată că doar 36.242, adică 3.70% din totalul SRL-urilor, au o persoană juridică în componență. Aici intervine utilitatea obligației de a declara beneficiarul real, pentru a se afla cine se află de fapt „în spatele” entității în mod indirect, prin alte persoane juridice interpuse. În proiectul USR acestea rămân supuse obligației de a depune declarația, fiindcă ele erau cele vizate de intenția directivei de la bun început.

„Drumurile inutile la instituțiile statului pentru a depune acte pe care acestea le au deja trebuie să înceteze. Proiectul nostru elimină declarațiile inutile pentru aproximativ 1 milion de SRL-uri și asociații sau fundații. Trebuie să luăm exemplul altor țări și să nu mai punem oamenii pe drumuri, mai ales dacă nu se schimbă nimic în firmele pe care le dețin.”, conchide deputatul USR Cristina Prună.