Primăria Baia Mare depozitează deșeuri pe o rampă ilegală. Instituțiile statului încearcă să ascundă mizeria sub preș

Primăria Baia Mare depozitează deșeuri pe o rampă ilegală. Instituțiile statului încearcă să ascundă mizeria sub preș

Uniunea Salvați România – Filiala Baia Mare a descoperit că Primăria municipiului, printr-un serviciu al său (SPAU – Serviciul Public Ambient Urban) depozitează deșeuri pe o rampă de gunoi neautorizată.

Cu toate că existența gropii de gunoi ilegale este cunoscută de toată lumea, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș nu a luat nicio măsură până la sesizarea depusă de USR Baia Mare.

De asemenea, în comunicarea oficială cu USR Baia Mare, Garda de Mediu trece sub tăcere sancțiunile aplicate și măsurile luate pentru igienizarea și decontaminarea zonei. Pe de altă parte, Agenția pentru Protecția Mediului răspunde în doi peri la cererea USR de informații publice, făcându-se că nu știe nimic despre subiect. De abia după insistențele lui Dan Ivan, președintele USR Baia Mare și candidatul USR la Primăria municipiului, lucrurile au început să se pună în mișcare.

Dar să luăm faptele în ordine cronologică.
În data de 19 noiembrie 2019, USR Baia Mare trimitea Serviciului Public Ambient Urban o cerere de informații de interes public (https://drive.google.com/file/d/16qQItumY55nmsCXzMHlcoSFyeSwZemK4/view), prin care s-au cerut detalii legate de acțiunile de salubrizare întreprinse de acest serviciu în muncipiu.

La punctul (D), răspunsul primit în data de 22 noiembrie 2019 (https://drive.google.com/file/d/1sIV_9Vvsj2UA93nCr-nLWXX0yDD9vnEC/view) conținea următoarea propoziție: “Aceste cantități de deșeuri sunt transportate la rampa de gunoi Satu Nou de Jos și rampa de gunoi Săsar cu utilajele proprii și cu personalul propriu al SPAU Baia Mare”.

Pornind de la această afirmație, în data de 4 decembrie 2019, USR Baia Mare a trimis Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș o solicitare de informații de interes public (https://drive.google.com/file/d/1DRkzj5McMLBjz_TiRgOuX9bfG2J7wk_8/view), prin care ceream informații legate de legalitatea rampei de gunoi Săsar, operatorul economic care o gestionează și gradul ei de umplere.

Răspunsul primit de la APM în data de 9 decembrie 2019 (https://drive.google.com/file/d/1asD18-RgyofeS7RHtkiDJY91-vg6svYo/view) este o bătaie de joc.

„În adresa semnată de directorul eceutiv Gabriel Tămâian, APM se prevalează de faptul că acea rampă de gunoi se află la limita dintre localitățile Baia Mare și Săsar, dar ține, administrativ, de municipiul Baia Mare. Prin urmare, dl Tămâian se preface că nu a auzit niciodată de acea rampă. După insistențe telefonice ale lui Dan Ivan, dl Tămâian a cerut să trimitem o nouă cerere, cu adresa corectă, promițând că va da un răspuns serios.”, transmite Dan Ivan, președintele USR Maramureș

Așadar, USR Baia Mare a trimis cererea de informații publice din data de 12 decembrie 2019 (https://drive.google.com/file/d/1fmyNd_uwknR525o729i84HlOAbPpYFhZ/view). În data de 18 decembrie 2019, USR a primit răspunsul APM (https://drive.google.com/file/d/1QPvnybf_2wBaYsyC3f3wUbOHDqURdlqq/view), care specifică faptul că Municipiul Baia Mare a cerut acord de mediu pentru autorizarea rampei Săsar de pe strada Europa fn, dar APM a solicitat pentru aceasta un extras CF actualizat, întrucât destinația și regimul zonei, prevăzute în PUG, erau diferite. Extrasul CF nu a mai fost depus niciodată, prin urmare nici rampa nu a primit autorizație. Ea funcționează, așadar, ilegal.


Prin urmare, USR Baia Mare a trimis, pe 14 ianuarie 2020 (https://drive.google.com/file/d/1ft42-jK9JD7fN3v2TbqgtoFZWak7B1vU/view), o sesizare către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș, în care precizam că Primăria Baia Mare încalcă legea. Tot atunci am trimis Gărzii de Mediu fotografii de la fața locului și un video în care apare o mașină de gunoi a DRUSAL S.A., societatea care se ocupă de gestionarea deșeurilor în Baia Mare. Mașina circula nestingherită pe groapa de gunoi care, din punct de vedere legal, nu există.

Pe data de 12 februaire 2020, după intervenția telefonică a lui Dan Ivan, Garda de Mediu a trimis răspunsul oficial (https://drive.google.com/file/d/1ymVjOTkD0BGKLNhNKZImv8V-PpehG4T0/view).

Garda efectuase controale în perioada 21-31 ianuarie 2020, dar aparent angajații nu avuseseră timp să trimită un răspuns cu rezultatele verificărilor. Răspunsul precizează că s-au aplicat amenzi, dar cuantumul acestora nu ne este comunicat. De asemenea, nu se regăsesc măsurile luate (dacă au fost luate) pentru readucerea terenului la starea inițială.


Demersurile USR Baia Mare pentru clarificarea situației rampei de gunoi Săsar din Baia Mare, strada Europa f.n. continuă. USR Baia Mare a revenit cu cereri de informații publice la Garda de Mediu, solicitând, printre altele, să ni se comunice dacă a fost verificată activitatea și implicarea DRUSAL S.A.(https://drive.google.com/file/d/1lGxQ3RtzEBYBNAOGR4FeicipctdEMUtL/view și https://drive.google.com/file/d/1ZSUKWiG0sbw27PjvsY0odm0AufhnI6J_/view).

„Legea este aceeași pentru toată lumea. USR Baia Mare nu va tolera aplicarea unui tratament preferențial pentru vreo instituție sau persoană cu putere și influență. Disprețul față de lege a fost prea mult timp acceptat și încurajat în Baia Mare, iar rezultatele se văd în toate aspectele care caracterizează municipiul.”, conchide președintele USR Maramureș, Dan Ivan.