Florina Presadă: Niciuna dintre noi nu o merită

Florina Presadă: Niciuna dintre noi nu o merită

USR condamnă violența domestică și agresiunile asupra femeilor. La fiecare 30 de secunde, o femeie din România este bătută. La fiecare 5 zile, o femeie din România moare în pumnii unui bărbat. Aproape 60% dintre români tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate.

Florina Presadă, senator USR, semnalează că: „Nu există pațachine, zdrențe, parașute. La fel cum nu există femeie care și-a căutat-o sau a meritat-o.

Comentariile apărute în spațiul public pe marginea agresiunii suferite de către Daniela Crudu sunt mărturia unei culturi care pe de-o parte încurajează această cultură a violenței, cu precădere a violenței împotriva femeilor, iar pe de altă parte ne arată că încă ne raportăm la femei prin prisma rolurilor în care ne dorim să vedem femeile. Aceste comentarii ne spun acum că femeia victimă a unei agresiuni trebuie să fie mamă și devreme acasă pentru a fi respectată și luată în serios!

Femeile pot fi ce vor ele să fie. Femeile trebuie să aleagă ce vor ele să fie. Libertatea și puterea de a alege cu adevărat a femeilor trebuie să ne motiveze în demersul nostru de a crea o societate mai justă. Mai ales ca legiuitori ar trebui să reflectăm constant dacă legile pe care le facem protejează această libertate și ajută femeile să ajungă în poziția de a alege ce fac cu viața lor.

În ceea ce privește agresiunea, legea, din fericire, nu distinge între femei. Toate femeile au dreptul la viață, la integritate fizică și la demnitate.

În 2018 s-au făcut progrese cu privire la violența domestică: s-a introdus ordinul de protecție provizoriu în lege și norma în baza căreia ulterior putem elabora o lege pentru a folosi brățara electronică pentru monitorizarea agresorilor. Legea prevede de asemenea existența unor servicii sociale care să ajute atât victimele (cât și agresorii, să nu recidiveze) dar stadiul lor de implementare diferă. Prea puține resurse sunt alocate – și de la nivel central, și de la nivel local – pentru ca aceste servicii să devină realitate.

Nu cred că este o întâmplare faptul că violența domestică nu este o prioritate pentru cei care au decizia de a aloca resursele. Dacă o agresiune este scuzabilă doar pentru că victima nu este pe placul nostru, atunci avem o parte din explicație.

Brățara electronică nu poate fi folosită încă. Legea privind violența domestică a introdus un articol pe baza căruia se putea dezvolta un proiect de lege care să reglementeze felul în care este folosită brățara electronică. Acest proiect, deși pus în dezbatere publică în vara anului trecut de către MAI, nu a mai fost adoptat.

Există însă o inițiativă legislativă înregistrată la Senat căreia m-am alăturat și care va putea acoperi acest vid legislativ: B558/2019. Așteaptă avizul Consiliului Legislativ pentru a intra în procedura parlamentară – termen stabilit pentru 5 martie. Sper ca acest aviz să vină însă mai devreme, mult mai devreme, pentru că e absolut necesar ca această propunere legislativă să fie discutată în procedură de urgență, lucru pe care, de altfel, îl voi cere!

Nu vom schimba România dacă scuzăm agresiunea și continuăm să dăm vina pe victimă. Nu vom schimba România dacă nu înțelegem că avem toți și toate aceleași drepturi.

România e și țara femeilor care aleg sau vor să aleagă să fie altfel sau altceva decât ceea ce ne-ar plăcea nouă să fie.”