Cristina Iurișniți: Guvernul Ludovic Orban nu respectă procedurile constituționale

Cristina Iurișniți: Guvernul Ludovic Orban nu respectă procedurile constituționale

Cele 25 de OUG-uri buclucașe își continuă istoria lor trepidantă începută în ședința de 9 ore din 4 februarie! Procedural un act normativ trebuie să aibă avizul consultativ al Consiliului Economic și Social (CES), însă doar 5 dintre cele 25 de Ordonanțe de Urgență au acest aviz.

OUG-ul care prevede decontarea navetei elevilor pe care Ministerul Educației și Cercetării și ministrul Anisie l-au promovat ca pe o mare realizare, a ajuns subiect de scandal. Astfel, la Monitorul Oficial a ajuns o variantă intermediară și discriminatorie pe care Consiliul National al Elevilor a taxat-o imediat public, decontarea fiind stipulată în text doar pentru transportul rutier nu și pentru cel feroviar. 

Se pare că abia astăzi ciorna va fi înlocuită cu textul definitiv al Ordonanței. Însă este clar că managementul Ministerului Educației are scăpări în coordonarea activităților acestuia, la nivel de comunicare.

,,Indiferent de intenția de bine a Guvernului Orban, nu putem susține ca actul de legiferarea să se realizeze într-o manieră neconstituțională. Urgența unei Ordonanțe, stimate domnule prim-ministru, nu poate fi generată de necesitatea unei reglementări sau de faptul că urma moțiunea de cenzură, ci doar de survenirea unor situații obiectiv urgente, a căror reglementare nu poate fi amânată. Haideți să nu transformăm Constituția într-un instrument pur formal, încălcând flagrant principiului statutului de drept” – Cristina Iurișniți, deputat USR.

În același timp la Senat s-a votat un proiect de lege care prevede printre multe alte măsuri inclusiv decontarea transportului elevilor, modificări  girate de votul majoritar al PSD.