Deputatul Dan Rădulescu luptă pentru dreptul constituțional al cetățenilor la un mediu sănătos

Deputatul Dan Rădulescu luptă pentru dreptul constituțional al cetățenilor la un mediu sănătos

În urma solicitării adresate Comisariatului Județean Prahova din cadrul Gărzii Naționale de Mediu de către Deputatul USR Dan Rădulescu, instituția în cauză a comunicat faptul că, în decursul anului trecut, a primit nu mai puțin de 842 de sesizări cu privire la încălcarea legislației în domeniul protecției mediului. Au avut loc 707 acțiuni de inspecții și control în domeniul poluării, s-au aplicat 122 de sancțiuni contravenționale dintre care 92 de amenzi cu o valoare totală de 2.955.000 lei.

            Controalele efectuate la rafinăriile din municipiul Ploiești și împrejurimi au confirmat încălcări ale legislației privind protecția mediului, cele mai multe sancțiuni fiind administrate societății  Rompetrol Rafinare SA, pentru activitatea de la Rafinăria Vega Ploiești. Aici s-au efectuat 10 controale soldate cu amenzi în valoare de 515.000 lei. Contravențiile constatate s-au referit la „nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor dispuse de controalele anterioare” (4 amenzi , 350.000 lei în total), incidentul pe strada Poieniței, când apa uzată conținând substanțe periculoase a refulat inundând gospodăriile populației (100,000 lei), neefectuarea în termen, conform acordului de mediu, a unor lucrări aferente ecologizării batalurilor din incinta rafinăriei (50,000 lei) și deteriorarea calității aerului înconjurător prin depășiri ale indicatorului H2S (hidrogen sulfurat) ca urmare a înregistrărilor realizate de APM Prahova.(15.000 lei)

            Urmează rafinăria SC Petrotel Lukoil SA care în urma celor 6 controale efectuate de către Garda de Mediu a primit 2 amenzi în valoare totală de 30,000 lei pentru „emisii masive de fum negru și dens ca urmare a aprinderii și arderii de semigudron scurs prin neetanșeitate în interiorul unor instalați” și emisiile eliberate în atmosferă în urma unui incident tehnic survenit după o revizie programată.

            Tot în urma a 6 controale, OMV Petrom Petrobrazi a fost amendată cu 60,000 lei pentru că nu a notificat autoritățile de mediu cu privire la pornirea instalațiilor de Hidrodesulfurare Benzină și Cracare catalitică.

            Rafinăria Astra este singura care nu a primit nicio amendă anul trecut, aici efectuându-se un singur control.

            Dincolo de cifre, de numărul controalelor și de cuantumul amenzilor, în Ploiești și zonele limitrofe, nu puține sunt zilele în care toate stațiile care înregistrează indicatorii privind calitatea aerului sunt pe roșu, arătând o alertă de nivel cinci din șase posibile! Se împlinesc 10 ani de când cantitățile de benzen și toluen din aer sunt monitorizate. Față de acum cinci ani, valorile acestor concentrații au crescut de trei până la patru ori. Este oficial, deja de mult timp: aerul din Ploiești este irespirabil!

            În anul 2019, Institutul Național de Sănătate a confirmat creșterea semnificativă a numărului de bolnavi de cancer, mai ales pe raza localităților Ploiești, Blejoi și Brazi, arătând că rata de incidență prin leucemie la 100.000 de locuitori, pe raza județului se triplase în 2016 față de anii precedenți. Totodată numărul cazurilor de tumori maligne, limfoame, anemie aplastică, tumori bronho-pulmonare este în creștere din cauza poluării orașului.

            La sfârșitul anului trecut, deputatul USR Dan Rădulescu a înaintat un amendament la Bugetul asumat de Guvern prin care solicita fonduri suplimentare pentru Direcția de Sănătate Publică Prahova în vederea realizării unor studii epidemiologice complexe pentru stabilirea corectă a raportului dintre morbiditatea și mortalitatea specifice bolilor asociate poluării aerului cu benzen și emisiile ridicate din ultima perioadă. În zadar.

            Din păcate, Ploieștiul nu este singurul oraș din România în această situație.