Inițiativa „Lokal Diaspora” și colaborarea Alianței USR PLUS, discutate de senatorii Radu Mihail și Dan Lungu la Iași

Inițiativa „Lokal Diaspora” și colaborarea Alianței USR PLUS, discutate de senatorii Radu Mihail și Dan Lungu la Iași

Astăzi, 28.01.2020, începând cu ora 11.00, cu prilejul prezenței lui Radu Mihail, senator și membru al Biroului Național USR, la Iași, a avut loc o conferință de presă. Alături de el a fost și Dan Lungu, senator USR de Iași, evenimentul desfășurându-se la sediul cabinetului parlamentar al acestuia. Printre principalele subiecte abordate în timpul conferinței s-au numărat implicarea diasporei în transformarea politică a României, actualitățile din USR și din Parlamentul Românei și stadiul colaborării echipelor USR și PLUS și pregătirile acestora pentru alegerile locale.

Inițiativa „Lokal Diaspora”

În ceea ce privește implicarea diasporei în transformarea politică a țării, Radu Mihail, dat fiind faptul că este unul dintre cei doi senatori care reprezintă românii cu domiciliul în străinătate, a vorbit celor prezenți în sală despre inițiativa „Lokal Diaspora”. „Noi, la USR, ne-am gândit la lucrurile pe care le-am putea face pentru românii din afara țării și am ales trei idei importante, pe care vrem să ne axăm. Primul este cum să-i ajutăm să aibă mai multă putere politică; cum să facem în așa fel încât ei să contribuie și să fie implicați direct în transformarea politicii românești. Al doilea este felul în care reușim să le asigurăm o relație corectă cu statul român, în ceea ce privește administrația, iar al treilea subiect este legat de impactul pe care îl pot avea ei, la nivel economic – cum îi ajutăm să aibă un impact cât mai mare în dezvoltarea economiei românești”, a declarat Radu Mihail, senator USR.

Dintre cele trei subiecte prezentate pe scurt, senatorul a ales să dezvolte felul în care inițiativa „Lokal Diaspora” îi încurajează pe cetățenii români din străinătate să se implice la nivel politic. „Sunt mulți oameni care ar putea veni să facă campanie electorală în localitățile lor – o săptămână sau două – să fie activi acolo unde ar avea un alt impact; pentru că ei nu sunt legați de primărie sau administrație. Oamenii care vin de afară să facă asta în timpul lor liber vor avea un impact mare în comunitate”, a adăugat acesta, menționând că au fost deja identificați oameni care, întorși din străinătate, au revenit în țară pentru a fi candidați la alegerile locale.

„Diaspora este un aliat natural al USR-ului, iar preocuparea noastră este una absolut normală și vorbesc din urma experiențelor pe care le-am observat în județ. Principalii noștri aliați, cei care vor să deschidă filiale în comunitățile lor, sunt oameni care au munic tîn străinătate și care acum s-au întors; oameni cu o atitudine civică mai pronunțată față de restul. Cred că mulți oameni se vor implica în așa fel încât lucrurile din comunitățile lor să se schimbe și la nivel politic”, a menționat Dan Lungu, senator USR de Iași.

Stadiul colaborării Alianței USR PLUS

În legătură cu fuziunea celor două partide, Radu Mihail a menționat că USR și-a dorit ca aceasta să se petreacă mai repede, manifestându-și această dorință chiar după europarlamentare. „Au fost ezitări în a clarifica momentul. Acesta este singurul lucru pe care vrem să-l precizăm. Radical nu s-a schimbat nimic, doar s-au acumulat informații din teren care arată că este o așteptare de precizie”, a spus acesta. Procesul fuziunii va fi definit la congresul organizat în luna iulie, în urma alegerilor locale, care vor impune negocieri interne și colaborări între oamenii din teritoriu. „Eu, personal, cred că în urma alegerilor locale vom ști exact – localitate cu localitate și filială cu filială – ce se întâmplă, cum arată lucrurile în teritoriu la nivel al colaborării și cum trebuie să acționăm, a adăugat Radu Mihail.

În ceea ce privește problema candidatului unic al dreptei la nivel local, senatorul USR a afirmat că nu consideră că actualul primar al Iașului, Mihai Chirica, ar trebui să fie o opțiune plauzibilă pentru un candidat al dreptei.Mai auzim uneori că PSD și PNL se aseamănă, iar asta ar însemna o confirmare a acestui fapt. Noi vrem să ajungem să guvernăm alături de PNL, dar vrem să fim siguri că ei merg în direcția transformării, nu că se întorc spre USL. Așteptăm, prin urmare, decizii rezonabile în ceea ce privește această candidatură la Iași, a declarat senatorul USR.