Alegerea primarilor în două tururi. Guvernul face doi pași înainte și unul înapoi

Alegerea primarilor în două tururi. Guvernul face doi pași înainte și unul înapoi

Angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin reprezintă un pas important pentru ca localitățile României să fie administrate de oameni cu adevărat reprezentativi pentru comunitate. Românii se vor simți încurajați să voteze văzând că votul lor contează și că partidele mari nu sunt favorizate din start, de sistemul electoral.

Dacă modificarea legislativă nu va fi blocată de un demers al PSD, România are toate șansele să scape de primarii corupți și incompetenți, care au ajuns să conducă localități și să se înfrupte din banul public prin votul a mai puțin de 20% dintre alegători. Gabriela Firea de la București, Mihai Chirica de la Iași, Decebal Făgădău de la Constanța, George Scripcaru de la Brașov și Adrian Dobre de la Ploiești sunt doar câteva exemple în acest sens.

Din păcate însă pentru democrația românească, proiectul de lege asumat de Guvernul Orban este departe de a fi unul curajos și nu rezolvă decât parțial problemele. Deși USR a formulat mai multe amendamente, Guvernul PNL a refuzat să le ia în seamă.

Prin urmare, un număr mare de români – studenți, tineri în general, care nu au viză de flotant mai veche de 60 de zile – nu vor putea vota la locale. O situație mai proastă decât în timpul guvernării PSD, așadar.

În schimb, președinții de consilii județene rămân aleși într-un singur tur, după rețeta PSD, exact ce au nevoie baronii locali pentru a-și conserva pozițiile.

Nu în ultimul rând, reducerea la jumătate a numărului de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi la locale a fost acceptată doar pe jumătate, pentru candidații independenți, deși este evident că actualul număr constituie o barieră pentru cei cinstiți și doar un jalon pentru cei care depun liste copiate la xerox.