Soluțiile USR pentru reformarea Sistemului Național de Transfuzie

Deputatul USR Tudor Pop va avea, vineri la ora 11:00, o întâlnire cu ministrul Sănătății, Victor Costache, pentru a-i prezenta soluțiile USR pentru reformarea sistemului național de transfuzie sanguină.

„Suntem în acest început de an într-un punct critic în ceea ce privește sistemul național de transfuzie sanguină și nevoia imperioasă de reorganizare a acestui domeniu la standarde europene. Statul român trebuie să pună pe primul plan interesul pacientului român, prin existența unui stoc continuu și adecvat de sânge și a unui necesar suficient de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasmă. Am întârziat deja treizeci de ani.”, transmite deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate și familie.

În acest moment, avem pe masă două opțiuni promovate de actualul guvern și de Ministerul Sănătății.

Prima opțiune prevede reorganizarea și reformarea sistemului național de transfuzie cu bani europeni. Un proiect în trei pași în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, bani nerambursabili și un orizont de timp de implementare de trei ani. Vestea bună este că România face primul pas chiar în aceste momente.

În decembrie 2019, Comisia Europeană prin Serviciul de Sprijin pentru Proiecte Structurale (SRSS) a aprobat aplicația pe care Ministerul Sănătății a depus-o pentru finanțarea unui plan amănunțit de reorganizare, o radiografie a nevoilor și punctelor slabe și tari din sistemul național de transfuzie.

Odată realizat, Ministerul Sănătății poate aplica mai departe pentru pasul doi și trei: accesarea de fonduri pentru realizarea unui sistem informatic integrat care să asigure trasabilitatea pungii de sânge/plasmă, pregătirea de personal medical calificat, investitiții în patru centre regionale de transfuzie și modernizarea centrelor județene de tranfuzie. Există o uriașă nevoie de planificare și execuție din partea Ministerului Sănătății și de o echipă eficientă care să implementeze aceste măsuri, cu sprijinul experților internaționali care au mai coordonat astfel de măsuri în alte țări europene. Avem mare nevoie de expertiza și capacitatea de coordonare a domnului Ministru Victor Costache în această privință.

A doua variantă, propusă Guvernului României este un studiu de fundamentare realizat în martie 2019 de Comisia Națională de Strategie și Prognoză sub coordonarea fostului guvern PSD și a lui Liviu Dragnea. Studiul conține o propunere de Parteneriat Public-Privat, prin care statul român pune la dispoziția unui partener privat centrele naționale de transfuzie, terenuri și resursa umană, pentru construirea într-un orizont de trei-cinci ani a unei fabrici de fracționare a plasmei, o bancă de sânge și una de celule stem.

Condițiile acestui Proiect, așa cum a fost adoptat în ultima ședință a Guvernului Dăncilă prin Hotărâre de Guvern, sunt în detrimentul donatorilor și al pacienților, al sistemului național de transfuzie și pun statul român într-o poziție ingrată.

Iată doar câteva exemple de prevederi:

• Statul Român va plăti pentru colectarea, stocarea produselor sanguine și salariile personalului medical
  • partenerul privat poate colecta cantități aproape nelimitate de sânge, plasmă și celule stem iar o parte din produsele derivate din plasmă, vor fi vândute statului, diferența ajungând pe piața internațională, timp de 35 de ani.
  • o persoană de până la 70 de ani poate dona de 45 ori pe an, fiind remunerat cu 140 de lei per donare, ceea ce din punct de vedere medical este extrem de dăunător pentru organismul uman
  • statul român este obligat să plătească daune proporționale investitorului privat dacă acesta se decide să se retragă din afacere, chiar și din propria culpă.

Din perspectiva deputatului USR Tudor Pop, pașii de urmat pentru reorganizarea eficientă a sistemului de transfuzie din România ar trebui să fie următorii:

1. Revizuirea imediată și adoptarea ”Ordonanței Sângelui”, ordonanța de urgență ce aduce modificări Legii 282/2005 pentru a permite, printre altele, implementarea sistemului informatic și a planului de reorganizare a sistemului de transfuzie care va fi elaborat prin Serviciul de Sprijin pentru Reforme Structurale.
  2. Pregătirea evaluării amănunțite a centrelor de transfuzie pentru a facilita implementarea planului de reorganizare.
  3. Pregătirea aplicațiilor pentru fonduri europene pentru nevoile ce vor rezulta în urma planului dezvoltat prin SRSS.
  4. Pregătirea negocierilor și stabilirea condițiilor necesare pentru ca statul român, prin reprezentanții săi, UNIFARM și Ministerul Sănătății, să analize oportunitatea colaborării cu producătorii externi care au deja capacitatea de a fracționa plasma colectă pentru a oferi apoi produse derivate, precum imunoglobulina și alte medicamente esențiale pentru cei 80.000 de pacienți români

„În ceea ce privește propunerea de Parteneriat Public Privat susținută de UNIFARM și de mai mulți actori politici, consider că este total inacceptabilă în această formă și nu servește în nici un fel intereselor pacientului sau statului român. În acest moment, avem o singură opțiune reală pe masă: aceea de a face reforma sistemului național de transfuzie cu bani europeni.”, conchide deputatul USR Tudor Pop.