Românii trebuie să aibă șansa să voteze oameni competenți și de bună credință!

Uniunea Salvați România salută decizia Guvernului Orban de a-și angaja răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Este una dintre prioritățile USR și punct principal în acordul politic semnat de USR cu PNL înainte de învestirea Guvernului Orban. Acordul politic are și alte puncte a căror rezolvare o așteptăm.

Democrația începe de la firul ierbii și e esențial să nu îi punem piedici. E o lecție pe care trebuie să o învățăm cu toții din ce s-a întâmplat în acești ani. Atunci când clasa politică încearcă să fenteze democrația, oamenii de rând suferă. Serviciile publice se înrăutățesc, calitatea vieții scade. Chiar și atunci când administrația publică are resurse la dispoziție. Nu e exemplu mai bun decât drama Bucureștiului sub administrația catastrofală a Gabrielei Firea. E datoria noastră să nu mai lăsăm astfel de oameni să ne conducă primăriile. E datoria noastră să lucrăm pentru a îndepărta răul și a-l înlocui cu binele pe care pot să îl aducă oameni competenți și de bună credință. O să găsiți acești oameni la Alianța USR PLUS”, declară președintele USR, Dan Barna.

În ultimii trei ani, USR a militat constant pentru revenirea la alegerea în două tururi de scrutin a primarilor, fie că ne referim la inițiativa cetățenească „Oameni noi”, fie că vorbim de proiectul de lege inițiat de deputatul Tudor Benga și senatorii Florina Presadă, Radu Mihail și Nicu Fălcoi.

Alegerea în două tururi a primarilor constituie un prim pas pentru readucerea României pe traiectoria unei democrații funcționale.

Alegerea în două tururi a primarilor reprezintă un pas înainte în combaterea corupției la nivel local prin decuplarea de la banul public a baronilor locali. O șansă ca astfel de personaje toxice, perenizate în funcții, să dispară de pe scena politică.

Alegerea în două tururi a primarilor constituie și șansa ca localitățile României să fie administrate de oameni reprezentativi, care să se bucure de încrederea multor cetățeni, nu doar a câtorva procente.