De Ziua Culturii Naționale, USR solicită Guvernului reluarea procedurilor de includere a Rosiei Montane în UNESCO

De Ziua Culturii Naționale, senatorii USR Mihai Goțiu și Vlad Alexandrescu îi transmit o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban și ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu prin care solicită reluarea prcedurilor de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.

Senatorii USR sublianiază, în scrisoarea adresată, că acesta este una dintre promisiunile făcută față de USR  la învestire.

Mai mult, Mihai Goțiu și Vlad Alexandrescu arată că  notificarea de reluare a discuțiilor trebuie trimisă urgent căre UNESCO, mai precis în maximum două săptămâni, cât este termenul limită, pentru a fi discutată la renuniunea UNESCO din vara acestui an.

Redăm integral scrisoarea senatorilor USR:

Reluarea procedurilor de includere a Roșiei Montane în UNESCO – solicitare publică a USR pentru Guvernul Orban, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Stimate d-le prim-ministru, Ludovic Orban,

Stimate d-le ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu,

Vă solicităm, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, să vă onorați promisiunea luată față de USR, cu ocazia învestirii Cabinetului d-voastră în Parlament, de reluare a procedurilor necesare înscrierii Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Subliniem faptul că demersurile trebuie făcute DE URGENȚĂ, la finalul acestei luni (peste două săptămâni) expirând termenul limită până la care Guvernul României poate notifica UNESCO cu privire la reluarea procedurilor, astfel încât subiectul Roșiei Montane să poată fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară.

Valoarea patrimoniului de la Roșia Montană pentru istoria și cultura umanității a fost confirmată, în ultimul deceniu, de numeroase studii ale specialiștilor români din țară și străinătate, culminând cu raportul ICOMOS – cel mai prestigios organism internațional care cuprinde experții din domeniul patrimoniului la nivel mondial și, în același timp, organismul de specialitate raportor pentru UNESCO.

Pe lângă acțiunile de tip festiv, organizate, patronate ori susținute de Ministerul Culturii și Guvernul României cu ocazia Zilei Culturii Naționale, puteți semna această notificare, de câteva rânduri, nu mai mult, care să intre în istoria acestei țări. E un lucru pe care cei mai activi dintre cetățenii români au dovedit, dincolo de orice echivoc, că și-l doresc , fiind una dintre revendicările Toamnei Românești 2013, care a scos zeci de mii de protestatari în stradă timp de trei luni și jumătate.

În același timp, trimiterea acestei notificări către UNESCO ar reprezenta și o dovadă că vă respectați cuvântul și angajamentul făcut public la solicitarea USR, cu ocazia învestirii Guvernului.

Cu stimă,

Vlad Alexandrescu, senator USR