Alianța USR PLUS a propus, acum mai bine de patru luni, declanșarea alegerilor anticipate

Alianța USR PLUS a propus, acum mai bine de patru luni, declanșarea alegerilor anticipate

Alianța USR PLUS salută faptul că premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis au ajuns la concluzia că alegerile anticipate reprezintă cea mai bună soluție pentru România. Totuși, USR și PLUS atrag atenția că Alianța a propus, în urmă cu mai bine de patru luni, un pact politic și parlamentar pentru declanșarea acestora. În lipsa semnăturilor pe acel pact, rămân doar declarațiile publice și teama clasei politice vechi de a se prezenta în fața românilor și de a le cere susținerea pentru reforma urgentă a statului.

Avem nevoie de un parlament reformist. Încă de la mijlocul anului trecut am spus că, în actuala configurație parlamentară, o majoritate reformistă este imposibil de construit. De aceea, alegerile anticipate sunt singura soluție care poate conduce la crearea unei astfel de majorități care să reflecte dorința românilor de a ieși rapid din ambiguitatea actuală. Salut, în acest context, faptul că președintele și premierul s-au pus de acord pe acest subiect și au o opinie comună cu a noastră. România are urgent nevoie de un parlament care să contribuie la buna guvernare, nu să o împiedice. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Alegerile anticipate sunt singura alternativă la impasul politic în care ne aflăm. Guvernul Orban nu va reuşi să ducă la bun sfârşit nicio reformă consistentă de care România are nevoie pentru că nu există o majoritate în Parlament care să îi ofere susținere. Anticipatele nu sunt foarte simplu de obţinut, dar din punct de vedere politic nu există alternativă“, a subliniat președintele PLUS, Dacian Cioloș.

La începutul lunii septembrie, Alianța USR PLUS a propus președintelui Klaus Iohannis și partidelor parlamentare aflate în opoziție cu PSD un pact politic și parlamentar pentru declanșarea alegerilor anticipate cel târziu odată cu alegerile locale.

Pactul propus a constituit dovada concretă a resposabilității cu care Alianța USR PLUS a abordat criza politică în care PSD și Guvernul Dăncilă au aruncat România. Ideea necesității organizării de alegeri anticipate a fost reluată și în acordul politic semnat de USR cu PNL înainte de votul de învestire a Guvernului Orban.

Lunile care au trecut de la acel moment au dovedit doar că Alianța USR PLUS a avut dreptate când a susținut că se impune organizarea de anticipate și că, în lipsa acestora, cu o majoritate parlamentară controlată de PSD, un nou guvern nu va putea adopta măsurile de reformă de care România are nevoie. Refuzul majorității parlamentare de a fi eliminate pensiile speciale și de a se reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, la pachet cu impunerea unor proiecte de lege de natură să afecteze profund bugetul de stat reprezintă doar cele mai recente dovezi în acest sens.