USR cere demisia lui Meleșcanu

USR cere demisia lui Meleșcanu

Având în vedere incompatibilitatea flagrantă dintre funcția de președinte al unei camere a unui Parlament democratic și cariera asumată de reprezentant al unei dictaturi condamnate de la tribuna aceluiași Parlament, Uniunea Salvați România (USR) solicită în mod imperios demisia președintelui Senatului, Teodor Meleșcanu, și retragerea sa din funcții publice.

Activitatea dlui Meleșcanu de dinainte de 1989, ca diplomat de marcă al regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu, este de notorietate. Ei i se adaugă dovezile recent apărute în presă despre atitudinea lui Teodor Meleșcanu cu ocazia discutării evenimentelor de la Timișoara, la reuniunea OSCE de la Viena din decembrie 1989. Cu acea ocazie, pe 20 decembrie 1989, dl Meleșcanu s-a opus ținerii unui moment de reculegere pentru victime, negând gravitatea faptelor.

Există o incompatibilitate jenantă între a nega, în 1989, reprimarea Revoluției de la Timișoara și a conduce, în 2019, ședința solemnă a Parlamentului de comemorare a victimelor Revoluției. Dl Teodor Meleșcanu nu are – și nu a avut niciodată după 1989 – dreptul moral de a reprezenta Statul român democratic, un Stat ridicat pe jertfa celor care și-au riscat viața în acel decembrie de acum 30 de ani.

Actualul președinte al Senatului e imaginea vie și rușinoasă a fantomelor care încă bântuie România, imaginea unei țări în care foști nomenclaturiști de frunte încă fac legea (la propriu și la figurat) și conduc destine. Refuzul de a-ți accepta responsabilitatea în colaborarea cu un regim totalitar și pretenția de a te agăța de putere sub orice formă, inclusiv prin traseism, sunt nedemne pentru un om politic. România nu se poate desprinde de comunism, nici după trei decenii, fără să se desprindă de cei care s-au dedicat susținerii comunismului.

E cazul și momentul ca Teodor Meleșcanu să părăsească, măcar după 30 de ani, viața publică și politică. Demisia e singurul gest de onoare care i-a mai rămas, iar USR este pregătit să i-o solicite, inclusiv în ședințele Senatului, până când dl Meleșcanu va renunța la scaunul pe care nu are moralitatea să-l ocupe.